Kategorier
Nyttige tips

Hvordan fungerer shorting?

Etter kursfall på børsen er det ofte mye skriveri om shorting. Selv om shorting er lett tilgjengelig er dette noe mange investorer styrer unna. Her kan du lese mer om hva shorthandel er.

Hva er shorting?

Shorting er kort forklart en posisjonering i aksje, valuta eller råvaremarkedet hvor man kan få avkastning fra fallende kurser. Det er nettopp dette som gjør short salg kontroversielt. Mange mener at man ikke skal tjene på at ting går dårlig, og andre går så langt som å kalle det markedsmanipulasjon. Om short selging er etisk korrekt, er et spørsmål vi ikke skal gå inn på, men å kalle det markedsmanipulasjon mener vi i Aksjeskolen er å gå alt for langt. Vi tror at mange som har den oppfattelsen av shorthandel ikke vet hvordan det foregår.

aksjeskolen

Slik fungerer shorting

Så hvordan fungerer shorting? Shorthandel av aksjer skjer ved at en investor låner aksjer av en annen investor. Aksjene selges så i markedet, og dersom markedet faller vil investoren med shorthandelen kunne kjøpe aksjene tilbake for en lavere kurs før investoren leverer aksjene tilbake til utlåneren. Differansen mellom salgs og kjøpskurs beholdes av shorteren. På kort sikt vil shorthandel kunne gi et salgspress, men samtidig må aksjene kjøpes tilbake. Det gjør at på lang sikt er shorting av aksjer nøytralt og uten påvirkning på markedet. Det er ganske langt unna markedsmanipulasjon. Her kan du lære mer om shorthandel.

Shorting med CFD

For å kunne shorte en aksje må man kunne låne aksjer, og det forutsetter at investorer er villige til å låne bort aksjer. Det er ikke alltid mulig. Dersom man trader aksjer med CFD trenger man ikke låne aksjer for å shorte. Her er det nemlig kontrakter man handler, og det gjør at man kan shorte tilnærmet en hvilken som helst aksje, råvare eller indeks med bare et klikk. eToro er en av de beste markedsplassene for shorting med CFD. Når du lager en traderkonto på eToro får du tilgang til gratis aksjeanalyse program med realtidskurser, og ikke minst et stort utvalg av CFD på aksjer, indekser og råvarer over hele verden. Du kan følge denne linken for å åpne din konto gratis:


eToro er en multi-asset platform som tilbyr investering i både aksjer og kryptovaluta, i tillegg til CFD-trading.
Vennligst vær obs på at CFD er komplekse instrumenter og bringer med seg en høy risiko for å tape penger på grunn av belåning. 
62 % av retailinvestor tradingkontoer taper penger på CFD-trading med denne leverandøren.
Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape dine penger.
Kryptoinstrumenter er svært volatile og uregulerte investeringsprodukter. Det er ingen EU-investor beskyttelse.
Denne teksten er kun for informasjon og opplysning, og skal ikke bli sett på som et investeringsråd eller investeringsanbefaling.