Meny Lukk

Hvordan fungerer shorting?

Hvordan fungerer shorting?

Etter kursfall på børsen er det ofte mye skriveri om shorting. Selv om shorting er lett tilgjengelig er dette noe mange investorer styrer unna. Her kan du lese mer om hva shorthandel er.

Hva er shorting?

Shorting er kort forklart en posisjonering i aksje, valuta eller råvaremarkedet hvor man kan få avkastning fra fallende kurser. Det er nettopp dette som gjør short salg kontroversielt. Mange mener at man ikke skal tjene på at ting går dårlig, og andre går så langt som å kalle det markedsmanipulasjon. Om short selging er etisk korrekt, er et spørsmål vi ikke skal gå inn på, men å kalle det markedsmanipulasjon mener vi i Aksjeskolen er å gå alt for langt. Vi tror at mange som har den oppfattelsen av shorthandel ikke vet hvordan det foregår.


 • Anbefalt nettmegler
 • Aksjer, ETF, CFD, krypto
 • Ingen kurtasje, lav spread
 • Gratis realtidskurser og analyseprogram
 • Godkjent av Finanstilsynet76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.


 • CFD
 • Ingen kurtasje, lav spread
 • Gratis realtidskurser
 • Teknisk analyseprogram
 • App til mobil
 • Godkjent av Finanstilsynet76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

tradingview teknisk analyse program
 • Anbefalt analyseprogram
 • Aksjer, indekser, råvarer, valuta
 • Gratis realtidskurser
 • Gratis versjon
 • App til mobil
 • 30 dager gratis test av PremieumDu kan prøve TradingView Premium gratis i 30 dager. Etter prøveperioden kan du velge om du vil fortsette med en av de betalte versjonene eller benytte deg av Basic som er gratis. Det er ingen forpliktelser ved prøveabonnement.

Slik fungerer shorting

Så hvordan fungerer shorting? Shorthandel av aksjer skjer ved at en investor låner aksjer av en annen investor. Aksjene selges så i markedet, og dersom markedet faller vil investoren med shorthandelen kunne kjøpe aksjene tilbake for en lavere kurs før investoren leverer aksjene tilbake til utlåneren. Differansen mellom salgs og kjøpskurs beholdes av shorteren. På kort sikt vil shorthandel kunne gi et salgspress, men samtidig må aksjene kjøpes tilbake. Det gjør at på lang sikt er shorting av aksjer nøytralt og uten påvirkning på markedet. Det er ganske langt unna markedsmanipulasjon. Her kan du lære mer om shorthandel.