Meny Lukk

Strategier for bruk av aksjekreditt

Strategier for bruk av aksjekreditt

Aksjekreditt eller gearing er et verktøy som kan gi bedre avkastning, men det gir også høyere risiko.

Aksjekreditt

Aksjekreditt har blitt mer vanlig, og finnes i dag både som intradagskreditt og for mer langsiktige investeringer. Uansett om formålet med din aksjekreditt er trading eller en langsiktig investering bør du ha en strategi som forteller deg hva som skal gjøres, uansett hva som skjer. Det betyr at dersom markedet går mot deg,, vil du vite hva som må gjøres for å forhindre at aksjekreditten spiser opp hele egenkapitalen din, og motsatt, hva du bør gjøre når markedet går din vei.


 • Anbefalt nettmegler
 • Aksjer, ETF, CFD, krypto
 • Ingen kurtasje, lav spread
 • Gratis realtidskurser og analyseprogram
 • Godkjent av Finanstilsynet76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.


 • CFD
 • Ingen kurtasje, lav spread
 • Gratis realtidskurser
 • Teknisk analyseprogram
 • App til mobil
 • Godkjent av Finanstilsynet76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

tradingview teknisk analyse program
 • Anbefalt analyseprogram
 • Aksjer, indekser, råvarer, valuta
 • Gratis realtidskurser
 • Gratis versjon
 • App til mobil
 • 30 dager gratis test av PremieumDu kan prøve TradingView Premium gratis i 30 dager. Etter prøveperioden kan du velge om du vil fortsette med en av de betalte versjonene eller benytte deg av Basic som er gratis. Det er ingen forpliktelser ved prøveabonnement.

Strategi for risikohåndtering

Med gearing eller aksjekreditt får man økt risiko, og det kan gi både økt positiv avkastning og større tap på posisjonene dine. Dersom du bruker høy gearing skal det heller ikke store korreksjonen til før hele egenkapitalen er tapt dersom du ikke handler raskt nok, og større korreksjoner kommer med jevne mellomrom. Det gjør det utrolig viktig å ha en god tradinstrategi og kjenne til hvilke muligheter du har fr å begrense risikoen.

Diversifisering

Den kanskje viktigste strategien er diversifisering. Dette er en strategi du bør bruke, selv om du ikke bruker aksjekreditt. Diversifisering betyr å spre riskoen, og det gjør du ved å investere i forskjellige finansinsrumenter. Det kan være at fra forskjellige aksjer, til råvarer, valuta og indekser. Fordelen med diversifisering er at porteføljens totalavkastning blir langt mindre følsom for bevegelser i en enkelt aksje. Dersom du for eksempel bare sitter med en aksje og denne faller et gitt antall prosent, vil det også føre til at hele porteføljen din faller tilsvarende i verdi. Har du derimot fem aksjer i porteføljen, vil hver aksje kun vekte en femtedel av porteføljen, og et fall i en aksjekurs vil kun påvirke din portefølje med en femtedel.

Stop loss

Spesielt ved trading er stop loss et viktig hjelpemiddel for å begrense tap, og dersom du bruker grearing er det noe som må være med. Stop loss er en automatisert handel som blir utført dersom aksjekursen faller til et gitt nivå. Det betyr at aksjen vil bli solgt. I tilfeller hvor aksjekursen faller videre under dette nivået, vil du da bli spart for ytterligere tap. Hvor disse nivåene er finnes ofte ved bruk av teknisk analyse. Her gjelder det å finne tekniske støttenivåer. Normalt vil aksjekursen kunne gå litt under støttenivåene for å teste de, derfor legges normalt trigger kursen for stop loss et stykke under dette nivået.