Nyttige tips

Falske signaler i teknisk analyse

Ingen vitenskap har 100 % predikativ gyldighet, det gjelder også teknisk analyse. Falske signaler kan føre til feilinvesteringer.

Teknisk analyse

Men, selv med falske signaler er teknisk analyse et verdifullt verktøy dersom du skal trade aksjer, råvarer, indekser eller valuta. Teknisk analyse gir nemlig nyttige signaler om nr det kan være gode tidspunkt for kjøp eller salg ved at teknisk analyse fanger opp markedspsykologien. Det gir verdifull informasjon om hva som sannsynligvis vil skje med en bestemt kurs fremover. Et av problemene du kan støte på når du driver med teknisk analyse er falske signaler.


 • Anbefalt nettmegler
 • Aksjer, ETF, CFD
 • Ingen kurtasje, lav spread
 • Gratis realtidskurser og analyseprogram
 • Godkjent av Finanstilsynet51 % av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

tradingview teknisk analyse program
 • Anbefalt analyseprogram
 • Aksjer, indekser, råvarer, valuta
 • Gratis realtidskurser
 • Gratis versjon
 • App til mobil
 • 30 dager gratis test av PremieumDu kan prøve TradingView Premium gratis i 30 dager. Etter prøveperioden kan du velge om du vil fortsette med en av de betalte versjonene eller benytte deg av Basic som er gratis. Det er ingen forpliktelser ved prøveabonnement.

Falske signaler

Innen teknisk analyse er falske signaler definert som et signal om fremtidig kursutvikling som gir et feilaktig bilde av den økonomiske virkeligheten. Det er flere grunner til at man kan få falske signaler når man driver med teknisk analyse. Det kan skyldes begrensninger i de tekniske indikatorene du bruker, som gjør at de ikke klarer å fange opp hva som egentlig skjer i markedet. Disse begrensingene kan komme av det er et tidsetterslep på indikatoren, utilstrekkelig informasjon tilgjengelig, eller at det er en feil i algoritmen.

Hvordan unngå falske signaler

Siden man kan få signaler som viser feil innen teknisk aksjeanalyse er det viktig å være obs på denne begrensningen. Når man kjenner til dette kan du nemlig finne metoder som lar deg i stor grad oppdage falske signaler. En av de vanligste metodene er å bruke flere tekniske indikatorer og ulike metoder for teknisk analyse. Ofte har mange tradere kun fokus på en teknisk formasjon, og glemmer helt å se hva for eksempel RSI, glidende gjennomsnitt eller MACD signaliserer. Da kan man ofte trade på et falskt signal, noe som kan føre til store tap.

Tekniske formasjoner

Tekniske formasjoner er det helt grunnleggende innenfor teknisk analyse, og det er ingen tvil om at disse er viktige. Men, dersom du studerer en historisk kurs kan du ofte oppdage mange tekniske formasjoner som ikke har gitt den videre utviklingen som var mest sannsynlig. I disse tilfellene kan du også ofte finne at andre tekniske signaler har blitt gitt, og at disse gjerne indikerer en annen utvikling.

Tekniske indikatorer

Når man bruker teknisk analyse og trader aksjer gjelder det å ha sannsynligheten på sin side. Ved å bruke flere tekniske indikatorer som ROC, MACD og RSI, i tillegg til studere tekniske formasjoner kan du ofte finne tilfeller hvor du har motstridende signaler fra for eksempel den tekniske formasjonen og en eller flere tekniske indikatorer. I disse tilfellene bør man forsøke å unngå å trade. Eller i det minste være veldig bevisst på risikoen man tar.

Volumanalyse

En siste metode som er vanlig for å unngå falske signaler er å gjøre volumanalyser. Dette er en analyseform som veldig ofte blir oversett, selv om den er veldig viktig. Tekniske signaler som blir gitt på lave volumer kan veldig ofte være falske signaler. Årsaken til at denne analysemetoden ofte blir oversett kan være at mange markedsplasser ikke tilbyr handelsvolum. eToro er en markedsplass som tilbyr oversikt over volum i sitt gratis program for teknisk aksjeanalyse.

Studerte samfunnsøkonomi ved UiO fra 2005 - 2008. Har jobbet ved ulike meglerhus. Stor interesse for makroøkonomi og aksjemarked.