Praktisk bruk av risikodiversifisering
Nyttige tips

Praktisk bruk av risikodiversifisering

At man ikke skal samle alle eggene i en kurv, er et uttrykk de fleste har hørt. Det gjelder også i aksjemarkedet.

Risikodiversifisering

Risikodiversifisering betyr å spre risiko, eller å ikke ha alle eggene i en kurv. Vi som driver Aksjeskolen har flere ganger vært i kontakt med investorer som har hatt stor tro på en enkelt aksje og gått all inn i den aksjen. Noen ganger har det gått bra, men som regel går det veldig dårlig. Grunnen til det er at investeringsporteføljen blir veldig utsatt for det som skjer med et enkelt selskap. Det gjør at dersom noe går galt vil det gi store utslag i porteføljen, det knuses rett og slett mange egg. for å kontrollere denne risikoen trengs det en tradingstrategi.


 • Anbefalt nettmegler
 • Aksjer, ETF, CFD, krypto
 • Ingen kurtasje, lav spread
 • Gratis realtidskurser og analyseprogram
 • Godkjent av Finanstilsynet67 % av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.


 • CFD
 • Ingen kurtasje, lav spread
 • Gratis realtidskurser
 • Teknisk analyseprogram
 • App til mobil
 • Godkjent av Finanstilsynet76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

tradingview teknisk analyse program
 • Anbefalt analyseprogram
 • Aksjer, indekser, råvarer, valuta
 • Gratis realtidskurser
 • Gratis versjon
 • App til mobil
 • 30 dager gratis test av PremieumDu kan prøve TradingView Premium gratis i 30 dager. Etter prøveperioden kan du velge om du vil fortsette med en av de betalte versjonene eller benytte deg av Basic som er gratis. Det er ingen forpliktelser ved prøveabonnement.

Hvordan diversifisere

Det finnes mange måter å diversifisere på. Den enkleste metoden for å diversifisere risiko er å kjøpe fond. Et fond investerer som regel i mange hundre forskjellige selskaper. Det gjør at investeringen blir lite sårbar for utviklingen i en enkel aksje. En annen metode er rett å slett å kjøpe forskjellige aksjer, gjerne i forskjellige bransjer og sektorer, eller til og med på forskjellige børser. Man kan også diversifisere porteføljen ved å investere i finansinstrumenter som ikke korrelerer. Det kan gjøres ved å investere i aksjer, råvarer og valuta.

Praktisk eksempel på diversifisering

Det kan være litt komplisert å se konsekvensene av å risikodiversifisere, og ikke risikodiversifisere. Derfor setter vi opp to porteføljer. En liten portefølje som følgelig har lav grad av risikodiversifisering, og en stor portefølje som har stor grad av risikodiversifisering.

Liten portefølje

La oss si at vi har en portefølje som kun består av to ulike aksjer. Dette er en svært dårlig diversifisert aksjeportefølje, og man blir veldig utsatt for hva som skjer med kursen til de aksjene man har. Porteføljen er delt med 50 % i selskap A og 50 % i selskap B.

La oss si at selskap B går konkurs, noe som fører til at aksjen blir verdiløs. Verdien på aksjen til selskap A har ikke endret seg. Porteføljen vil da kun bestå av aksjer i selskap A. Det betyr at halvparten av porteføljen er tapt.

Stor portefølje

Klok av skade har vi funnet ut at vi bør spre risikoen i flere aksjer. Vi har derfor kjøpt aksjer i ti forskjellige selskaper. Fordelingen 10 % av porteføljen investert i hver aksje. Dette gir oss en langt bedre risikoprofil.

Selskap B er igjen selskapet som ikke helt får det til, og det går konkurs, noe som gjør alle aksjer i selskap B verdiløse. Alle ander aksjer er akkurat som før, det vil si at kursen ikke har endret seg for disse. Det betyr at 10 % av porteføljen vår er verdiløs. Vi sitter altså fortsatt igjen med 90 % av porteføljen siden investeringen i selskap B kun utgjorde 10 %.

%d bloggere liker dette: