Meny Lukk

Slik bruker du glidende gjennomsnitt

Slik bruker du glidende gjennomsnitt

Glidende gjennomsnitt er en vanlig metode for å finne tekniske trender i aksjemarkedet.

Glidende gjennomsnitt

Glidende gjennomsnitt er kanskje en av de mest vanlige analysemetodene innen teknisk analyse. Akkurat det er det flere grunner til. Det er en metode som er lett å lære seg, samtidig er det en analysemetode som ofte gir klare og sikre signaler. Det normale er å bruke et glidende gjennomsnitt på 50 dager og et på 200 dager. Man tolker disse ved å se hvilket av disse gjennomsnittene som ligger øverst. Dersom det korte gjennomsnittet på 50 dager ligger over det lange gjennomsnittet på 200 dager har vi stigende kurser. Vi sier at vi er inne i et bullmarked. Motsatt blir det dersom det lange gjennomsnittet ligger over det korte gjennomsnittet. Da er kursen inne i en fallende trend. Følgelig er vi i et bearmarked. Det er også vanlig å bruke andre tidsperioder enn 50 dager og 200 dager. Men, disse blir brukt fordi de sier noe om den langsiktige trenden. Ved aktiv daytrading kan man bruke snitt på for eksempel 8 dager og 25 dager.


 • Anbefalt nettmegler
 • Aksjer, ETF, CFD, krypto
 • Ingen kurtasje, lav spread
 • Gratis realtidskurser og analyseprogram
 • Godkjent av Finanstilsynet76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.


 • CFD
 • Ingen kurtasje, lav spread
 • Gratis realtidskurser
 • Teknisk analyseprogram
 • App til mobil
 • Godkjent av Finanstilsynet76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

tradingview teknisk analyse program
 • Anbefalt analyseprogram
 • Aksjer, indekser, råvarer, valuta
 • Gratis realtidskurser
 • Gratis versjon
 • App til mobil
 • 30 dager gratis test av PremieumDu kan prøve TradingView Premium gratis i 30 dager. Etter prøveperioden kan du velge om du vil fortsette med en av de betalte versjonene eller benytte deg av Basic som er gratis. Det er ingen forpliktelser ved prøveabonnement.

Eksempler på trender

Her kan du se gode praktiske eksempler hvor vi har brukt glidende gjennomsnitt på 50 dager og 200 dager for å finne aksjer som er i en stigende eller fallende trend. Den røde linjen er det korte gjennomsnittet på 50 dager og den grønne linjen er gjennomsnittet på 200 dager.

Stigende trend

jpm stigende trend


JP Morgan aksjen har lenge vært i en stigende trend. Det ser vi ved at det korte glidende gjennomsnittet, som er den røde linjen, beveger seg på oversiden av det lange glidende gjennomsnittet, den grønne linjen.

Fallende trend

transocean fallende trend


Riggselskapet Transocean i en langsiktig fallende trend. Her er det det langsiktige gjennomsnittet som beveger seg på oversiden av det korte gjennomsnittet.

Golden Cross

Glidende gjennomsnitt kan brukes til å se om en aksjekurs er inne i en teknisk trend, men det kan også brukes til å se etter trendskifter. For en aksjekurs som skifter fra en fallende trend til en stigende trend vil det kortsiktige gjennomsnittet krysse det langsiktige gjennomsnittet. Dette kaller vi innen teknisk aksjeanalyse for et Golden Cross. Et Golden Cross blir ofte brukt som et kjøpssignal. Det vil si at man kjøper aksjen. Tidspunkt hvor vi finner et Golden Cross i en aksjekurs kan ofte være veldig gode tidspunkt for å kjøpe aksjen, siden den fallende trenden har blitt brutt. I tillegg er det sannsynlig at aksjekursen skal følge den stigende trenden.

Death Cross

Et Death Cross er akkurat det motsatte av et Golden Cross. Dette er et signal om at aksjekursen går fra en stigende trend til en fallende trend. Dette signalet blir tolket som et salgssignal, de vil si at man enten selger seg ut av aksjen, eller gjør en shorthandel. Dersom du bruker 50 dager og 200 dager som tidsperioder på de glidende gjennomsnittene vil du ofte kunne få viktige signaler om at aksjekursen skal falle på lang sikt.

Analyseprogram med glidende gjennomsnitt

De aller fleste program for teknisk analyse lar deg bruke glidende gjennomsnitt, men dette er bare en av få analysemetoder du bør bruke. Derfor er det viktig å sjekke at det også er mulig å bruke andre tekniske analyseverktøy før du velger hvilket analyseprogram du skal bruke. Vi som driver Aksjeskolen foretrekker å bruke foreskjellige analyseprogram. Her kan du lese mer om det analyseprogrammet for aksjer som vi bruker mest.