Praktisk bruk av stop loss ordre
Nyttige tips

Praktisk bruk av stop loss ordre

Som trader kommer du til å oppleve at markedet går mot deg. Da gjelder det å ha en stop loss ordre.

Stop loss

En stop loss ordre er en automatisk handel som gjennomføres dersom prisen på aksjen faller til et bestemt nivå. Hele hensikten med stop loss ordre er å begrense tapet som kan oppstå på grunn av fallende aksjekurser, eller stigende aksjekurser dersom du driver med shorthandel.

Dersom han har langsiktige investeringer er stop loss noe man ikke trenger å bry seg for mye om. Men, driver du med aksjetrading, og spesielt dersom du bruker aksjekreditt eller shorter aksjer er stop loss ordre ikke til å unngå.


 • Anbefalt nettmegler
 • Aksjer, ETF, CFD
 • Ingen kurtasje, lav spread
 • Gratis realtidskurser og analyseprogram
 • Godkjent av Finanstilsynet51 % av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

tradingview teknisk analyse program
 • Anbefalt analyseprogram
 • Aksjer, indekser, råvarer, valuta
 • Gratis realtidskurser
 • Gratis versjon
 • App til mobil
 • 30 dager gratis test av PremieumDu kan prøve TradingView Premium gratis i 30 dager. Etter prøveperioden kan du velge om du vil fortsette med en av de betalte versjonene eller benytte deg av Basic som er gratis. Det er ingen forpliktelser ved prøveabonnement.

Ulike typer stop loss ordre

Vi skiller normalt mellom to ulike stop loss handler. Det er tradisjonell stop loss handel og trailing stop loss handel. Begge har likheter, og det er selvsagt at handlene har som hensikt å begrense tap. Det de også har felles er at de har en triggerkurs og en utførelseskurs. Triggerkursen er et kursnivå hvor stop loss handelen vil bli aktivert, det betyr at aksjene blir lagt ut til salg med en bestemt pris, utførelseskursen.

En tradisjonell stop loss handel vil ha en fast bestemt triggerkurs og utførelseskurs. Det betyr at dersom du bruker en stop loss handel på en aksje hvor du har brukt 100 kr som triggerkurs og 95 kr som utførelseskurs vil disse gjelde, selv om aksjekursen skulle gå til 120 kr. Det gjør at aksjen kan bevege seg helt opptil 120 kr, før den faller videre ned til 100 kr slik at din stop loss ordre blir aktivert. Selv om du har 95 kr som utførelseskurs vil den ikke nødvendigvis bli solgt til denne kursen. Finnes det kjøpere som byr mer, vil aksjene dine bli solgt til prisen de byr. Motsatt, dersom ingen byr 95 kr vil du ikke få solgt aksjene.

I eksempelet med tradisjonell stop loss handel kunne man sikret seg en god gevinst siden kursen steg helt til 120 kr før den falt ned til 100 kr. Det er her trailing stop loss kommer inn i bildet. Dette er nemlig en form for stop loss hvor både triggerkurs og utførelseskurs stiger dersom aksjekursen stiger. Både triggerkurs og utførelseskurs vil stige i et samsvarende forhold til aksjekursen. Det vil si at dersom aksjekursen stiger 5 %, vil også triggerkurs og utførelseskurs stige 5 %.

Slik finner du riktig kurs for stop loss

Når man skal velge aksjekurs for triggerkurs og utførelseskurs gjelder det å være nøye. Ved å bruke teknisk aksjeanalyse kan du finne nivået hvor kursen signaliserer at formasjonen ikke ble fullført, eller nivået hvor aksjekursen indikerer et trendskifte. En feil mange gjør er at de velger prisnivåer som ligger for tett opp til formasjonen eller nivået som signaliserer trendskifte. En annen feil er at falske signaler også ofte kan trigge stop loss ordre. Dette vil føre til at det blir utført for mange handler, noe som gir store kostnader på sikt.

Studerte samfunnsøkonomi ved UiO fra 2005 - 2008. Har jobbet ved ulike meglerhus. Stor interesse for makroøkonomi og aksjemarked.