Billigste aksjehandel på nett
Nyttige tips

Billigste aksjehandel på nett

Å benytte seg av billig aksjehandel er spesielt viktig dersom du daytrader eller investerer mindre beløp som gjør at du må betale minstekurtasje. Det kan også være penger å spare ved å finne billigste aksjehandel på nett for større investorer.

eToro, DNB og Nordnet er noen av de mest brukte handelsplassene for investering og trading på nett. Alle er kjente navn, og har bygget seg opp viktige posisjoner i markedet.

Sammenligning av nettmeglere

I vår test har vi utelukkende hatt fokus på billigste aksjehandel på nett. Derfor har vi ikke lagt utvalg av tjenester som analyser og markedsoppdateringer, program for teknisk analyse eller brukervennlighet spille inn på vurderingene. Likevel vet vi at dette er veldig viktig, så derfor har vi en liten introduksjon av de utvalgte nettmeglerne vi har vurdert i vår oversikt over billigste aksjehandel på nett. Under introduksjonene kan du se oversikten over hvilke kostnader de forskjellige nettmeglerne har.

Nordnet

Nordnet er en nettmegler som har spesialisert seg på retail-kunder. De tilbyr lav kurtasje og har et velkomsttilbud hvor du kan kjøpe og selge aksjer for 1 kr. Når det kommer til hvilke børser du kan handle på er utvalget ganske begrenset. Dette gjelder spesielt dersom du ser etter aksjer på mer eksotiske børser i Nederland eller for eksempel Hong Kong. Men, du har full tilgang til å kjøpe aksjer på EuroNext Growth og EuroNext Expand.

DNB Markets

DNB er Norges største bank, og de er også blant de største meglerhusene. Kurtasjen er ganske høy sammenlignet med Nordnet. Til gjengjeld får du tilgang til analyser og markedsoppdateringer fra DNB Markets analytikere. Du kan også handle aksjer på mange forskjellige børser i alle verdens hjørner, og de mindre markedsplassene i Norge, EuroNext Growth og EuroNext Expand.

eToro

eToro var opprinnelig en markedsplass for CFD trading, men tilbyr i dag også aksjehandel. Dette er en nettmegler hvor du ikke betaler kurtasje. Spread er eneste kostnad ved kjøp av aksjer. I alt har du tilgang til godt over 1000 aksjer fra mange forskjellige børser, men ikke fra de mindre markedsplassene EuroNext Growth og EuroNext Expand. eToro tilbyr også markedsoppdateringer og analyser på utvalgte selskaper fra noen av de største meglerhusene og investeringsbankene.

Billigste aksjehandel på nett

LandeToro*DNB**Nordnet***
Norge0,25 % spreadMin 79 kr – 0,05 % + spreadMin 79 kr – 0,049 % + spread
Sverige0,25 % spreadMin 79 SEK – 0,05 % + spreadMin 79 kr – 0,049 % + spread
Danmark0,25 % spreadMin 79 DKK – 0,05 % + spreadMin 79 kr – 0,049 % + spread
Finland0,25 % spreadMin 7 EUR – 0,05 % + spreadMin 79 kr – 0,049 % + spread
Tyskland0,25 % spreadMin 22 EUR – 0,20 % + spreadMin 99 kr – 0,10 % + spread
Frankrike0,25 % spreadMin 22 EUR – 0,20 % + spread + 0,30 % FFTT’Ikke tilgjengelig
Italia0,25 % spreadMin 120 EUR – 0,50 % + spread + 0,10 IFTT”Ikke tilgjengelig
Nederland0,25 % spreadMin 22 EUR – 0,20 % + spreadIkke tilgjengelig
UK0,30 % spreadMin 20 GBP – 0,20 % + spread + 0,50 % SD”’Ikke tilgjengelig
USA0,20 % spreadMin 10 USD – 0,10 % + spreadMin 99 kr – 0,10 % + spread
CanadaIkke tilgjengeligMin 30 CAD – 0,20 % + spreadMin 99 kr – 0,10 % + spread
Hong Kong0,25 % spreadIkke tilgjengeligIkke tilgjengelig
*Spread sjekket 16.03.21 kl 1600. **Basis kundeprogram. ‘French Financial Transaction Tax. ”Italian Financial Transaction Tax. ”’Stamp Duty. ***Normal kundeprogram.

Som det kommer frem i oversikten over billigste aksjehandel på nett har DNB Markets og Nordnet en minstekurtasje, og det er denne som gjør at de kommer forholdsvis dårlig ut i testen. I enkelte tilfeller vil disse levere gode tjenester til en rimelig penge, men det fordrer at du gjør forholdsvise store handler. For eksempel kreves det en ordre på nesten 160 000 kr for å få prosentsats på handelen dersom du vil kjøpe aksjer på Oslo Børs via DNB Markets eller Nordnet. I tillegg til dette kommer spread.

Billigste trading platform

Siden Aksjeskolen først og fremst er en ressursside om aksjehandel for nybegynnere legger vil til grunn av størrelsen på handlene som blir gjennomført er av liten størrelse. Dermed er det forholdsvis enkelt å finne billigste aksjehandel på nett. Så lenge du ikke gjør handler som er større enn 30 000 kr vil eToro være den desidert billigste trading platformen.

Kjøper du aksjer for 30 000 kr på Oslo Børs gjennom eToro betaler du 75 kr spread, mens du hos Nordnet og DNB Markets vil betale 79 kr minstekurtasje og variabel spread.

Gjennomfører du en handel på 10 000 kr på Oslo Børs via eToro betaler du 25 kr spread. Den samme handelen vil koste 79 kr minstekurtasje + spread dersom du velger DNB Markets eller Nordnet.

 • Anbefalt nettmegler
 • 2000+ aksjer
 • 16 børser

 • Ingen kurtasje - lav spread
 • Gratis realtidskurser
 • Godkjent av Finanstilsynet

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Kostnader ved aksjehandel

Det er stor variasjon i hvilke kostnader du må betale hos de forskjellige nettmeglerne som er tilgjengelig. Dette er noe mange også overser, spesielt gjelder dette nybegynnere. Det vanligste er å kun se på kurtasjen som må betales. I mange tilfeller vil dette være nok for å finne billigste aksjehandel. Grunnen til dette er at den andre kostnaden, spread, er skjult og påløper hos alle.

Kurtasje

Norske meglere har som regel en minstekurtasje som er en fastsum som gjelder for mindre handler. Gjennomfører du større handler vil du ikke måtte betale minstekurtasje, men en bestemt prosentsats kurtasje. Å gjennomføre handler av en størrelse som medfører at du betaler minstekurtasje vil føre til at du som regel må betale mye i kostnader. Å velge en megler med kurtasjefri aksjehandel kan derfor spare deg for mye penger.

Spread

Spread er forskjellen mellom tilbudskurs eller kursen andre er villig å selge aksjer til, og budkursen eller kursen andre er villige å kjøpe til. Dette er en skjult kostnad hos de fleste norske nettmeglere som de ikke snakker høyt om, denne er også variabel. Hos utenlandske nettmeglere er det derimot mer vanlig at nettmegleren stiller som market maker for å ha en fast spread, og hos nettmeglere som tilbyr kurtasjefri aksjehandel er spread eneste kostnad.

Hvorfor det er viktig å bruke billig aksjehandel

Både kurtasje og spread er en kostnad som tas fra beløpet du vil investere når du kjøper aksjer eller selger ut aksjer fra porteføljen din. Dersom du gjennomfører mange handler, for eksempel ved at du har en fast plan om å investere et bestemt beløp hver måned eller daytrader vil den totale summen over tid bli stor. Pengene du betaler for høy kurtasje og spread er penger som heller kunne vært investert, og dermed gitt deg ekstra avkastning.

I vårt eksempel har vi et eksempel hvor man investerer 2 500 kr hver måned over en periode på 5 år. Siden du ikke betaler noen minstekurtasje på eToro er det kun spread som er kostnaden. For hver handel betaler du da altså 625 kr. For å gjennomføre den samme handelen hos DNB Markets eller Nordnet må du betale 79 kr minstekurtasje.

Over 5 år betaler du totalt 375 kr i spread på eToro, mens du betaler hele 4 740 kr i minstekurtasje på DNB Markets og Nordnet, i tillegg til variabel spread. Ved å velge eToro i dette tilfellet vil du ha spart 4 365 kr i minstekurtasje, og spread som kommer i tillegg. Dermed er det klart at eToro stikker av med seieren som billigste aksjehandel på nett i vår eToro vs Nordnet vs DNB Markets vurdering.

eToroDNB Markets/Nordnet
Månedlig beløp2 500 kr2 500 kr
Antall år55
Kostnad pr handel6,25 kr*79 kr**
Total kostnad375 kr4 740 kr
Investert beløp149 625 kr145 260 kr
*0,25 % spread. **79 kr minstekurtasje.
 • Anbefalt nettmegler
 • 2000+ aksjer
 • 16 børser

 • Ingen kurtasje - lav spread
 • Gratis realtidskurser
 • Godkjent av Finanstilsynet

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Billigste aksjehandel på nett FAQ

Hva er kostnadene ved aksjehandel på nett?

Hos de fleste nettmeglere må du betale en kurtasje, dette er enten en viss prosent eller en fastsum. I tillegg kommer den skjulte kostnaden spread. Det kan også komme kostnader for realtidskurser, etc.

Hvem tilbyr billigste aksjehandel på nett?

Hvem som tilbyr billigste aksjehandel på nett avhenger av hvor mye du investerer. De fleste nettmeglere har en minstekurtasje som kan gjøre det dyrt å kjøpe aksjer. Det finnes også nettmeglere som tilbyr kurtasjefri handel.

Hva er kurtasje?

Kurtasje er en provisjon du betaler for å kjøpe og selge aksjer. Ofte er kurtasje sammen med spread eneste kostnad for aksjehandel. Hvor mye kurtasje du betaler avhenger av hvor stor sum du kjøper aksjer for og hvilken megler du bruker. Det finnes også kurtasjefri aksjehandel.

Hva er minstekurtasje?

Minstekurtasje er en fastsum du betaler for å gjennomføre en aksjehandel. Denne kommer i stedet for prosentsats med mindre du bruker en nettmegler med kurtasjefri aksjehandel hvor spread er eneste kostnad.

Hvor kan jeg finne billigst aksjehandel på nett?

I vår oversikt har vi sammenlignet noen av de beste og mest populære nettmeglerne og markedsplassene for investering og trading. Her kan du se hvem som gir deg billigste kurtasje.

Er billigste trading platform god?

Vi har gjennomført grundige tester av de nettmeglerne vi har testet, og jevnt over har de gode løsninger for aksjehandel. I denne testen har vi kun fokus på billigste aksjehandel på nett.

Studerte samfunnsøkonomi ved UiO fra 2005 - 2008. Har jobbet ved ulike meglerhus. Stor interesse for makroøkonomi og aksjemarked.