Comeback for kryptovaluta?
Nyttige tips

Comeback for kryptovaluta?

Kryptovaluta var det store i 2017, deretter bar det nedover. Vil krypto gjøre comeback denne høsten?

Kryptovaluta

Kryptovaluta er mer enn 10 år gammelt, men det var først i de siste par månedene av 2017 de virkelig ble utbredt. I løpet av disse månedene var det flere ulike krypto-valutaer som mangedoblet seg i løpet av kort tid. Det gjorde at mange investorer tjente penger, noe som media fikk med seg. Det førte igjen til at mange andre også kastet seg på ballen, og videre oppgang. Men, så sa det stopp, og kursene har stort sett falt sammenhengende siden den gang.

Kryptovaluta er et digitalt betalingsmiddel som skiller seg fra det tradisjonelle pengesystemet på flere måter. Først og fremst er ofte kontrollen desentralisert. Dette gjør det umulig for en sentralbank å utøve monetærpolitikk. Ved bruk av kryptografi er det også veldig sikre transaksjoner. Det er også flere typer kryptovaluta som kan gi langt raskere transaksjoner, enn det vi har tilgjengelig i dag.

Comeback?

I slutten av september 2018 steg de aller fleste typene av krypto. Ripple var opp over 80 % intradag. Andre store og kjente krypto steg tosifret. Det mange spør seg etter dette, er om kryptovaluta vil gjøre et comeback denne høsten. Det kan godt være, men vi i Aksjeskolen holder oss til aksjer. Vi tror også at dersom krypto står foran et comeback vil det være annerledes denne gangen. Sist steg alt, selv om det kanskje var en kryptovaluta som ikke hadde noe potensiale i det hele tatt. Denne gangen tror vi markedet blir veldig forandret.

Ripple

Ripple er et selskap som har laget kryptovalutaen XRP. Dette er en kryptovaluta som har sentralisert kontroll. Det gjør at det er mange hardcore kryptofans som ikke liker denne. Men, det er mange andre som liker denne. Det er det flere grunner til. Det er flere store banker inne i selskapet, og det er flere og flere selskaper som tar del i betalingssystemet til Ripple. Med andre ord dette er en kryptovaluta som kan ha stor praktisk verdi. Det har gjort at mange velger å kjøpe Ripple XRP.

Bitcoin

Det var Bitcoin som kom først. Om det er en fordel i en verden der alt handler om teknologi er ikke sikkert. Siden det er desentralisert kan nemlig ikke oppdateres. Det som derimot kan gjøres er å gjennomføre en fork. Det vil si en split hvor en ny type krypto skilles ut, denne kan få en programoppdatering. Det var tilfellet ved lanseringen av Bitcoin Cash, og en del andre. Det er usikkert hvem som står bak Bitcoin. Det man vet er at det kun blir 21 millioner Bitcoin tilgjengelig, og det kreves mye elektrisitet for å utvinne disse. Transaksjonene er trege, noe som gjør Bitcoin uegnet til et betalingsmiddel.

Ethereum

Ethereum ble lansert av programmereren Vitalik Buterin. Dette er en plattform som flere store etablerte selskaper har vist interesse for. Blant annet bruker IBM Ethereum plattformen til forsøk med tingenes internet. Microsoft har også åpnet for bruk av Ethereum i sin tjeneste Azure. Finansselskaper som Barclays, Credit Suisse, KBC, Six og Thomson Reuters er også involvert.

Studerte samfunnsøkonomi ved UiO fra 2005 - 2008. Har jobbet ved ulike meglerhus. Stor interesse for makroøkonomi og aksjemarked.