Meny Lukk

Hva er ETF?

Hva er ETF equity traded fund børsnoterte fond

Equity Traded Fund eller ETF er ganske enkelt et fond som kan kjøpes og selges på børs. Det er en type fond som dekker flere ulike typer investeringsmuligheter, og kan være nyttige verktøy for tradere og investorer.

ETF – Equity Traded Fund

Det som skiller vanlige fond fra ETF er at sistnevnte kan omsettes på børs. Vanlige fond kan derimot kun kjøpes fra forvalter og selges til forvalter. Ofte har disse fondene oppgjør en gang om dagen, noe som fører til at du ikke vet hva du får for fondet du selger før etter det er solgt, og når du kjøper fondet vet du ikke hvor mye du må betale for etter handelen er oppgjort.

Dette er selvsagt en ulempe dersom du ikke ønsker å sitte langsiktig i posisjonene, eller at du ønsker mer transparens for hva du må betale eller hva du får når du selger fondsandelene. Akkurat på dette har ETF eller børsnoterte fond en stor fordel. Siden de omsettes på børs vet du hva du må betale, og du vet også hva du får når du selger fondet.

En annen viktig fordel er at børsnoterte fond kan gi deg en god risikospredning. ETFer kan også gi deg tilgang til investeringsmuligheter som kan være vanskelig tilgjengelig som rentepapirer eller råvarer.

Børsnoterte aksjefond/indeksfond

Det er nok EFT med eksponering mot aksjer som er den mest vanlige formen for børsnoterte fond. Dette er fond som skal følge utviklingen i en bestemt indeks som OBX eller S&P500. Disse fondene kan gi deg en god risikodiversifisering i porteføljen. Andre fond kan være mer spisset inn mot ulike industrier og sektorer som oljeservice, råvareprodusenter eller konsumvarer.

Børsnoterte råvarefond

ETF for råvarer er en god måte å trade eller investere i råvarer. På samme måte som med aksjefond kan råvarefond være rettet mot et utvalg av råvarer som gull, olje, gass og bomull, eller mot en bestemt råvare. Her er gull et godt alternativ. Gull er ofte omtalt som en trygg havn når det er mye uro på børsene, og ved å kjøpe gull ETF kan du få beskyttelse på porteføljen din.

Børsnoterte rentefond

Rentefond er kjent for å gi en stabil avkastning over tid, og lite volatilitet. Dette gjelder også ETF som har eksponering mot rentepapirer. Dette er en type børsnoterte fond som passer for investorer som vil sitte langsiktig og ikke ha mye svingninger på porteføljeverdien.

Børsnoterte short fond

Børsnoterte short fond passer best for daytrading og kortsiktig investering. Dette er nemlig fond som stiger i verdi når det underliggende instrumentet faller i verdi, og dermed faller i verdi når det underliggende instrumentet stiger i verdi. EFT short fond kan brukes til å forsøke å få avkastning i et marked som faller, eller til å sikre en portefølje med for eksempel aksjer. Børsnoterte short fond kan være rettet mot aksjer og indekser eller råvarer.

 • Aksjer og CFD

 • Best på TA

 • Godkjent av Finanstilsynet

76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

 • CFD

 • Bra app

 • Godkjent av Finanstilsynet

76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

 • CFD

 • Lav spread

 • Godkjent av Finanstilsynet

76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

 • Opsjoner og CFD

 • TradingView

 • Godkjent av Finanstilsynet

76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

Hvordan velge riktig EFT?

Det finnes utrolig mange fond å velge mellom, noe som gjør at det kan være vanskelig å finne frem til beste ETF. Når du skal velge deg det eller de fondene du vil investere i er det et par ting som er viktig å sjekke.

Det første er selvsagt å vite hva du vil ha eksponering mot. Ønsker du å investere i OBX indeksen kan du selvsagt utelukke råvarefond, rentefond eller indeksfond for utenlandske indekser. Når du vet hva du vil investere i er det en stor fordel å sammenligne fondets historiske avkastning med avkastningen fondet skal speile. For eksempel, vil du investere i et indeksfond for S&P500 er det viktig at fondet har klart å gi en avkastning som er så lik avkastningen i indeksen som mulig.

Deretter er det viktig å sjekke kostnadene for fondet. Spread, eller forskjellen mellom kjøpskurs og salgskurs er en kostnad. I tillegg kommer kurtasje når du gjennomfører handlene. Til slutt skal også forvalteren ha sitt. Forvaltningskostnadene kan variere mye, og ved å velge et fond med lave kostnader vil du sitte igjen med mer av avkastningen.

Dersom du vil trade ETF er det viktig at det er høy nok omsetning i fondet til at du kan kjøpe og selge når du vil. Høy omsetning gir også normalt en lavere spread som er veldig viktig ved trading. Mange tradere vil også bruke gearing. De forskjellige fondene kan ha ulike krav til sikkerhetsmargin. Vil du bruke høy gearing må du også ta dette med i vurderingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

fourteen − 7 =