Slike kjøper du fractional shares uten kurtasje deler av aksjer
Nyttige tips

Hva er fractional shares?

Med aksjekurs på over $2200, $3300 og $395 000 er terskelen høy for å kjøpe aksjer i Google, Amazon og Berkshire Hathaway. Men, med fractional shares kan du investere fra $50 og oppover i disse aksjene.

Fractional shares

Fractional shares er langt mer vanlig i USA, men vi ser at også norske investorer kan ha interesse av å kjenne til muligheten som oppstår med disse siden det har blitt langt mer vanlig å investere i utenlandske aksjer. I USA er det flere selskaper som har det programfestet at aksjene i selskapet ikke skal splittes, uansett kurs. Dette gjelder for eksempel for Berkshire Hathaway. Denne aksjen har nå en kurs på nesten $400 000, noe som gjør det umulig for vanlige investorer å komme inn i aksjen.

Fractional shares er deler av aksjer. Som eier av fractional shares har du rett til å motta utbytte så lenge selskapet utbetaler dette. Hvor mye utbytte du får avhenger av hvor stor del av en aksje du eier. Har du for eksempel 25 % av en aksje vil du motta 25 % av utbyttet for aksjen, mens du får 50 % dersom du eier 50 % av aksjen.

Dette samme gjelder også for avkastningen aksjen gir fra endringer i kursen. Altså får du 25 % av avkastningen målt i dollar når aksjen stiger i verdi. Ser vi på avkastningen i prosent vil du få 1 % avkastning på beløpet du har investert når aksjen stiger 1 %.

Fractional shares gir deg derimot ikke stemmerett eller rett til å trekke frem saker på generalforsamling. Men, som liten investor er ofte dette av mindre interesse.

Aksjer med høy kurs som er tilgjengelig som fractional shares

Kjøpe MicroStrategy aksjer uten kurtasje kursmål tekniske analyser kurs anbefalinger
Kjøpe Barry Callebaut aksjer uten kurtasje investere kakao aksjer kursmål tekniske analyser anbefalinger kursutvikling
Kjøpe ASML aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser
Kjøpe Adyen aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser anbefalinger tips
Kjøpe Samsung Electronics aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser anbefalinger kursutvikling tips
kjøpe goldman sachs aksjer uten kurtasje tekniske analyser anbefalinger kursmål kursutvikling tips
Kjøpe Boston Beer Co aksjer uten kurtasje analyser kursmål kursutvikling anbefalinger tips
Kjøpe Booking Holdings aksjer uten kurtasje kursmål kursutvikling anbefalinger analyser tips booking.com
Kjøpe Moët Hennessy Louis Vuitton aksjer uten kurtasje kursmål kursutvikling anbefalinger tips analyser
Kjøpe Shopify aksjer uten kurtasje kursmål kursutvikling anbefalinger analyser
Kjøpe AP Møller Mærsk aksjer uten kurtasje
Kjøpe Google aksjer Alphabet aksje i Norge uten kurtasje
Kjøpe Tesla aksjer Teknisk analyse av Tesla aksjen logo
Teknisk analyse av Amazon aksjer logo

Slike kjøper du fractional shares uten kurtasje

Nedenfor skal vi vise deg hvordan du kan kjøpe fractional shares uten kurtasje. At du ikke betaler kurtasje betyr at spread eller forskjellen mellom kjøps- og salgskurs er den eneste kostnaden. Dette er en stor fordel når du investerer mindre beløp. Det betyr også at det ikke vil koste deg mer å investere $200 i flere forskjellige aksjer, enn å kun investere $200 i en enkelt aksje. Dermed kan du få en bedre risikoprofil på investeringene dine.

I eksemplet skal vi vise hvordan du kan kjøpe aksjer i Google (Alphabet) med fractional shares. Metoden er den samme for andre aksjer. Dermed kan du bruke denne metoden til å kjøpe fractional shares i flere selskaper, og over tid spare deg opp til du eier hele aksjer i selskapene du har investert i. Normalt tar det kun noen få minutter fra du begynner på registreringen til du kan begynne å investere i fractional shares.

1: Besøk eToro

Vi foretrekker å bruke eToro når vi kjøper aksjer på nett. Grunnen til dette er at eToro er en nettmegler som tilbyr vanlige handel med hele aksjer og fractional shares på de viktigste børsene i hele verden. All aksjehandel er også uten kurtasje, noe som gjør at du kan holde kostnadene nede, og heller investere pengene du sparer i fractional shares.

eToro har alle tillatelser fra det norske Finanstilsynet, og er dermed en seriøst nettmegler. Alle innskudd er også forsikret opp til 1 million euro, så du kan forvente deg en høy grad av sikkerhet.

For å komme til eToro kan du trykke på den grønne knappen nedenfor hvor det står Til eToro. Nettsiden er tilgjengelig på norsk og du har også norsk kundeservice som kan kontaktes dersom du trenger hjelp.

Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser.
  • Anbefalt nettmegler
  • 2000+ aksjer
  • 16 børser

  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser
  • Godkjent av Finanstilsynet

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

2: Åpne konto

Når du er på nettsiden til eToro kan du trykke på knappen Bli med nå for å begynne på registreringen. Nå får du frem et skjema hvor du kan velge hvilken innloggingsmetode du vil bruke. Du kan enten velge å logge inn med din Facebook- eller Google-konto, eller skrive inn brukernavn, passord og mailadresse. Når du har valgt og aktivert metode er din eToro-konto åpnet og du er logget inn. Men, det er ennå noen raske steg som må fullføres før du kan kjøpe fractional shares uten kurtasje.

Aller først trykker du på Fullfør profil. Du kan nå skrive inn informasjon som navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer. Neste steg er å svare på noen spørsmål for å kartlegge din erfaring og kunnskap om aksjer og investering. Til slutt kan du sikre din eToro-konto ved å laste opp bilder av ID, et dokument som viser adressen din og betalingsmetodene du vil bruke. Dette sikrer at ingen kan misbruke din identitet.

3: Gjør innskudd

Det minste innskuddet du kan gjøre er $200, og dermed kan de aller fleste komme i gang med investeringer. Det minste beløpet du kan investere i fractional shares er $50, og det betyr at du kan kjøpe aksjer i flere selskaper som Google, Amazon og Tesla. Vi anbefaler å gjøre innskudd med VISA, MasterCard, Revolut, Paypal, Neteller, Skrill, Rapid Transfer eller Trustly siden du da får penger på din eToro-konto med en gang. Du kan også bruke bankoverføring, men da kan det ta opptil 5 virkedager før du har pengene på konto.

4: Kjøp fractional shares

Når du skal kjøpe fractional shares må du først gå til selskapssiden til selskapet du vil investere i. I vårt eksempel bruker vi Google, og bruker derfor søkefeltet øverst på siden til å søke etter Google. Ved å trykke på søkeresultatet kommer vi til selskapssiden hvor vi kan lese om selskapet og se på nøkkeltall og kursutvikling. Når vi så trykke på knappen Handle åpner vi ordreskjemaet. Her kan du skrive inn en sum på $50 eller mer. Når du trykker på Åpne handel blir din ordre aktivert og lagt ut i markedet. Er børsen åpen vil du få kjøpt dine fractional shares med en gang. Dine fractional shares legges automatisk til i din portefølje hvor du kan følge med på kursutviklingen på ivnesteringen din.

Fractional shares FAQ

Må man kjøpe en hel aksje?

Nei, det finnes løsninger som gjør at du ikke trenger å kjøpe en hel aksje. På denne siden kan du lese mer om hvordan du kan kjøpe deler av en aksje. For mindre investorer som vil investere i aksjer med høy kurs er dette en stor fordel.

Er fractional shares det samme som aksjer?

Nei, det er noen viktige forskjeller. Dette gjelder først og fremst for aksjonærrettigheter. For de aller fleste vil dette være et godt alternativ. Med en del av en aksje får du avkastningen fra investeringen, i tillegg til at du mottar deler av utbytte dersom selskapet utbetaler dette.

Får jeg utbytte fra fractional shares?

Ja, dersom du eier en fractional share vil du motta utbytte som tilsvarer den delen av aksjen du eier. Eier du for eksempel 50 % av en aksje vil du motta 50 % av utbyttet for den aksjen.

Har jeg stemmerett med fractional shares?

Nei, du kan ikke stemme i generalforsamling dersom du kun eier en fractional share.

Studerte samfunnsøkonomi ved UiO fra 2005 - 2008. Har jobbet ved ulike meglerhus. Stor interesse for makroøkonomi og aksjemarked.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *