Delta i amerikansk IPO børsnoterting børsnoteringer usa nynotering initial public offering
Nyttige tips

Delta i amerikansk IPO

Å delta i børsnoteringer kan gi god avkastning, men det har lenge vært et krav om at kun store og profesjonelle aktører kan delta. Nå finnes det derimot en løsning som gjør det mulig å delta i amerikansk IPO

IPO – børsnotering

IPO er en forkortelse for Initial Public Offering. Dette er prosessen som må gjennomføres for at et Private selskap skal bli et Public selskap. På norsk kaller vi dette for en børsnotering. Selve IPOen er det første salget av aksjer som er utstedt av selskapet, og i mange tilfeller kan de gi god avkastning å komme tidlig inn i en aksje.

Delta i amerikansk IPO – steg for steg

Børsnoteringer har vanligvis blitt forbeholdt større investorer som kan kjøpe store poster med aksjer. Å delta i en amerikansk IPO har også hatt mange flere krav som har stengt ute mange investorer, men nå er altså muligheten til å gjøre dette tilgjengelig for de aller fleste. I denne fremgangsmåten for å vise hvordan du kan delta i en amerikansk børsnotering bruker vi nettmegleren Freedom24.

Freedom24

Freedom24 er en nettmegler som er eid av selskapet Freedom Holdings Corp som er børsnotert på Nasdaq med tickeren FRHC. Nettmegleren har lisens fra Cyprus Securities and Exchange Commission, og i tillegg alle nødvendige tillatelser fra det norske Finanstilsynet.

Åpne konto

Før du kan delta i en amerikansk IPO må du åpne en konto på Freedom24. Du kommer til nettsiden ved å trykke på den grønne knappen nedenfor hvor det står Til Freedom24. Nettsiden er kun tilgjengelig på engelsk. I tillegg til å delta i amerikansk IPO kan du også gjennomføre vanlig aksjehandel på børser over hele verden på Freedom24, og de har lav kurtasje på handlene.

freedom24
  • Delta i viktige børsnoteringer
  • Analysedekning på IPO
  • 64 % avkastning i snitt på anbefalte IPO*
  • Tilgang til vanlig aksjehandel
  • Godkjent av Finanstilsynet


*Pr 06.10.21. Din egenkapital er utsatt for risiko.

Når du er kommet til nettsiden kan du starte registreringen ved å trykke på knappen Sign up. Du får nå frem to felt hvor du kan fylle inn din mailadresse og et passord du ønsker å bruke til innloggingen.

På neste steg kan du velge landet du er skattepliktig til og skattenummeret ditt. Dette tilsvarer ditt personnummer. I tillegg må du krysse av for om du skatter til USA, og om du er i familie med en eksponert person som er rapporteringspliktig.

Neste steg går ut på å akseptere regler og vilkår for å bruke tjenesten til Freedom24. Her fyller du også inn ditt telefonnummer slik at du kan få tilsendt link for kontoverifisering.

Verifiser konto

Når du trykker på linken i SMSen du har fått tilsendt kan du ta et bilde av pass eller førerkort for å identifisere deg selv. Deretter må du laste opp et bilde av et adressebevis. Her kan du enten ta et bilde av en faktura som viser adressen din eller laste opp en kontoutskrift.

Gjør innskudd

Det er et krav om at du har minst $2000 tilgjengelig som sikkerhet for å kunne delta i amerikanske børsnoteringer, så dersom du først og fremst ønsker dette må du altså sette inn denne summen. Vil du bruke Freedom24 som en vanlig nettmegler for aksjehandel på de amerikanske børsene kan du gjøre et mindre innskudd. Du vil motta 3 % rente PA for penger som står på din konto (D Account).

Du kan velge å gjøre innskudd med bankkort dersom du vil ha penger på konto med en gang. Det vil komme et gebyr på 2,5 % ved bruk av bankkort. Alternativt kan du bruke bankoverføring, men da kan det ta mellom 1 til 3 virkedager før du har penger på konto. Detaljer for overføringen finner du på din konto når du er logget inn. Minste innskudd er $10 med begge metodene.

Finn en amerikansk IPO du vil delta i

Når du er logget inn på din konto kan du trykke på IPO i den øverste menyen. Her får du frem en oversikt over hvilke børsnoteringer som er tilgjengelig. Trykk deg inn på de forskjellige selskapene for å lese informasjon om selve selskapet og børsnoteringen. Dersom du vil melde deg på børsnoteringen kan du trykke på Trade IPO.

freedom24
  • Delta i viktige børsnoteringer
  • Analysedekning på IPO
  • 64 % avkastning i snitt på anbefalte IPO*
  • Tilgang til vanlig aksjehandel
  • Godkjent av Finanstilsynet


*Pr 06.10.21. Din egenkapital er utsatt for risiko.

Amerikansk IPO FAQ

Hva er en IPO?

IPO er en forkortelse for Initial Public Offering som er det første salget av aksjer fra selskapet til vanlige investorer. På norsk kaller vi dette som regel for en børsnotering.

Hvordan kan jeg delta i IPO?

Som regel er det krav om at du er en stor og profesjonell investor for å kunne delta i børsnoteringer eller IPO, men de siste årene har det blitt åpnet for at også vanlige investorer kan komme tidlig inn i aksjer.

Er det mulig å delta i amerikansk IPO?

Ja, det er mulig å delta i amerikansk IPO eller børsnotering. På denne siden viser vi deg hvordan du steg for steg kan delta i en amerikansk børsnotering via en nettmegler som er godkjent av Finanstilsynet.

Er det trygt å delta i en amerikansk IPO?

Det er risiko forbundet med alle typer investeringer, og dette gjelder også for en amerikansk IPO. Ved å bruke nettmegleren vi viser får du tilgang til analyser som kan gi deg god kjennskap til selskapet før du investerer.

Studerte samfunnsøkonomi ved UiO fra 2005 - 2008. Har jobbet ved ulike meglerhus. Stor interesse for makroøkonomi og aksjemarked.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *