Investere i disruptiv teknologi innovasjon disruptive aksjer investering tips anbefalinger eksempler liste selskaper
Nyttige tips

Investere i disruptiv teknologi

Verden endres som regel litt etter litt, men med disruptiv innovasjon får vi en stor og plutselig endring. Investeringer i disruptiv teknologi kan gi stor avkastning, men kommer også med høy risiko.

Disruptiv innovasjon

Clayton M Christensen var en amerikansk professor innenfor økonomi og ledelse på Harvard Business School. I 1997 skrev han sin første bok, The Innovator’s Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail. Det var i denne boken Clayton for første gang la frem sin teori om disruptiv teknologi.

I boken blir disruptiv innovasjon definert som en nyskapning som forstyrrer et eksisterende marked ved å gjøre den gjeldende forretningsmodellen på markedet irrelevant. Den disruptive innovasjonen er altså en forbedring av et produkt eller tjeneste som kommer overraskende på markedet. Vanligvis fører dette til en lavere pris på produktet, eller at det blir tilpasset en annen gruppe brukere.

Selskaper som driver med disruptiv teknologi

Listen over kjente selskaper som har lansert disruptive innovasjoner er lang. Blant de mest kjente har vi Spotify, Über, Airbnb og Google. Dette er selskaper som er godt etablert i dag, selv om de regnes for å være vekstselskaper som fortsatt kan skape store verdien for aksjonærene. Vi skal heller fokusere på nye selskaper som er tidlig i utviklingen av disruptiv teknologi, og som kan gi enorm avkastning.

Verdsettelse av disruptive selskaper

Verdsettelse av trause verdiaksjer er vanskelig, men langt vanskeligere er det å finne en verdi på selskaper som driver med utvikling av disruptiv teknologi. Først og fremst er dette selskaper som ofte ikke har inntekt, nettopp fordi de er tidlig i oppstartsfasen og ha kanskje ikke utviklet produktet eller tjenesten de ønsker å tilby. På grunn av dette vil det være meningsløst å se på multipler som Price/Earnings eller Price/Sales.

For å kunne komme frem til en brukbar verdsettelse må du kunne beregne fremtidig fri kontantstrøm i selskapet. Den frie kontantstrømmen er overskudd som kan utbetales til aksjonærene som utbytte eller kan brukes til videre investeringer for å skape større verdier til investorene.

For å finne denne verdien av fremtidig fri kontantstrøm brukes det en DCF eller Discounted Cash Flow analyse. For de aller fleste kan dette bli en øvelse som er for krevende å gjennomføre.

Derfor kan det være enklere å finne et selskap som utvikler en ny teknologi som du personlig har tro på, og som kan erstatte et produkt eller tjeneste på en slik måte at vi får en rimeligere eller bedre løsning. Her kan du tenke på Spotify som erstatter musikk på CD, eller Airbnb som lar vanlige boligeiere konkurrere med hoteller.

Risiko og risikohåndtering når du investerer i disruptiv teknologi aksjer

Det er som kjent risiko å investere i alle typer aksjer, selv i verdiaksjer hvor selskapet har jevn etterspørsel etter produktene og tjeneste de tilbyr. Når du skal investere i disruptiv teknologi aksjer er det spesielt sannsynligheten for at selskapet ikke klarer å utvikle teknologien som er en risiko. Utvikling av ny teknologi er også dyrt. Det kreves mye penger for å drive utviklingen. Dersom selskapet ikke har nok penger til å fullføre utviklingen kan det enten gå konkurs eller må ha en emisjon. En emisjon vil i de fleste tilfeller virke utvannende på de eksisterende aksjonærene. Dette gjør at det er viktig å få en oversikt over fremdritsplanen til selskapet, og hvor mye kapital selskapet har tilgjengelig.

Selskaper som driver med disruptiv innovasjon

Kjøpe Starlink aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser ipo børsnotering
Kjøpe SpaceX aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser børsnotering ipo
Brooks Automation Logo
Kjøpe Fortinet aksjer uten kurtasje kursmål kursutvikling tekniske analyser anbefaling investere
kjøpe quantumscape aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser anbefaling kursutvikling
Kjøpe Amyris aksjer uten kurtasje kursmål anbefaling tekniske analyser kursutvikling investere
Kjøpe Qualcomm aksjer uten kurtasje teknisk analyse kursmål anbefaling kursutvikling
Kjøpe Baidu aksjer uten kurtasje teknisk analyse kursmål anbefaling kursutvikling

Børsnoterte fond for disruptiv teknologi

No post found

Kjøpe disruptiv teknologi aksjer og ETF uten kurtasje

Ofte vil du se at selskaper som driver med disruptiv teknologi er notert på Nasdaq i USA. Det finnes selvsagt mange unntak, men dette er regnet for å være den viktigste teknologibørsen. Dette gjør at du bør velge en megler som gir deg tilgang til et bra utvalg av børser. Norske meglere og banker pleier å tilby aksjehandel på de amerikanske børsene, men vil du for eksempel handle aksjer på Hong Kong børsen er dette noe de ikke pleier å tilby. Videre må du også betale kurtasje hver gang du kjøper og selger aksjer, noe som kan bli dyrt.

Et godt alternativ er eToro som tilbyr kurtasjefri handel med over 2000 aksjer notert på 16 børser. Blant disse 2000 aksjene finner du mange potensielt gode investeringer i selskaper som driver med disruptiv innovasjon.

eToro er regulert av CySEC og har alle nødvendige tillatelser fra det norske Finanstilsynet. Alle innskudd og investeringer i aksjer er også forsikret opptil 1 million euro. Dermed er eToro et trygt og seriøst alternativ til norske meglere og banker. Det minste innskuddet er på $200, noe som betyr at de aller fleste kan komme i gang med investeringer. Med gratis realtidskurser og program for teknisk analyse passer eToro også for mer erfarne investorer og tradere.

Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser.
 • Anbefalt nettmegler
 • 2000+ aksjer
 • 16 børser

 • Ingen kurtasje - lav spread
 • Gratis realtidskurser
 • Godkjent av Finanstilsynet

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Slik investerer du i disruptiv teknologi aksjer og ETF – steg for steg

Dersom du vurderer å investere i disruptiv teknologi er det viktig å ha en god forståelse av risikoen dette innebærer. Det er viktig å ha en godt diversifisert portefølje, slik at du blir mindre utsatt for dårlige nyheter fra et selskap. Du kan spre risikoen ved å investere i flere enkeltaksjer. Dette kan løses ved å kjøpe en ETF for disruptive selskap. Videre er det også mulig å spre risiko over flere forskjellige sektorer og geografiske områder. Dette kan også løses ved å kjøpe flere enkeltaksjer eller børsnoterte fond som gir deg den ønskede eksponeringen.

1: Besøk eToro

Før du kan kjøpe disruptiv teknologi aksjer og ETF fond uten kurtasje må du registrere deg slik at du får en handelskonto på eToro. Det er gratis å åpne en konto, og du får tilgang til gratis realtidskurser og program for teknisk analyse. For å komme til nettsiden slik at du kan registrere deg kan du trykke på den grønne knappen nedenfor hvor det står Til eToro. Nettsiden har et enkelt design slik at du raskt får full oversikt, og både nettside og kundeservice er tilgjengelig på norsk slik at du får en god brukeropplevelse.

Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser.
 • Anbefalt nettmegler
 • 2000+ aksjer
 • 16 børser

 • Ingen kurtasje - lav spread
 • Gratis realtidskurser
 • Godkjent av Finanstilsynet

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

2: Åpne konto

Når du er på nettsiden til eToro kan du starte på registreringen ved å trykke på knappen Bli med nå slik at du får frem skjemaet hvor du kan velge hvilken innloggingsmetode du vil ha på din konto. Du kan enten lage et brukernavn og passord, og oppgi mailadressen din, eller bruke din Facebook- eller Google-konto for å logge inn. Når du har valgt og aktivert metode er din konto registrert og du er logget inn.

Nå kan du gå videre ved å trykke på Fullfør profil. Dette åpner opp skjemaet hvor du kan skrive inn informasjon som navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer. Deretter må du svare på noen spørsmål slik at din erfaring med aksjer og investeringer blir kartlagt. Det er ingen minstekrav for å kjøpe disruptiv teknologi aksjer og børsnoterte fond uten kurtasje. Til slutt bør du sikre din konto ved å laste opp bilder av ID, et dokument som viser adressen din, og betalingsmetodene du vil bruke.

3: Gjør innskudd

Med et minsteinnskudd på $200 eller i underkant av 2000 kr kan stort sett alle komme i gang med investeringer. På eToro er det også mulig å kjøpe fractional shares, noe som åpner opp for at flere kan investere i aksjer med høy kurs som for eksempel Google. Maks innskudd avhenger av betalingsmetode og går fra $5500 og oppover. Vil du komme raskest mulig i gang med å kjøpe disruptiv innovasjon aksjer og ETF kan du bruke VISA, MasterCard, Revolut, Paypal, Neteller, Skrill, Rapid Transfer eller Trustly som har direkte innskudd. Du kan også gjøre en vanlig bankoverføring. Med denne metoden kan det ta opptil 5 virkedager før du har pengene inne på din eToro-konto.

4: Kjøp disruptiv innovasjon aksjer og ETF

For å kjøpe disruptiv teknologi aksjer og ETF uten kurtasje på eToro må du bruke ordreskjemaet. Dette får du frem ved å bruke søkefeltet øverst på skjermen til å søke etter navn eller tickeren til aksjen eller det børsnoterte fondet, og så trykke på knappen Handle i søkeresultatet. I søkeresultatet kan du også trykke på selskaps/fondslogoen dersom du vil lese mer om selskapet/fondet, se nøkkeltall og kursutvikling, eller lage tekniske analyser av aksjen eller ETF-en.

I ordreskjemaet kan du skrive inn summen du vil investere i fractional shares eller deler av en aksje, eller antallet hele aksjer du ønsker å kjøpe. Når du har oppgitt sum eller antall aksjer du vil ha kan du aktivere ordren ved å trykke på Åpne handel. Din ordre vil bli utført umiddelbart så lenge børsen er åpen. Dine aksjer i disruptiv teknologi selskapet eller ETF-en vil automatisk bli lagt til i din portefølje slik at du kan følge med på kursutviklingen og avkastningen fra din investering i disruptiv innovasjon.

Investering i disruptiv teknologi FAQ

Hva er disruptiv teknologi?

Disruptiv teknologi er teknologi som skaper store og plutselige endringer i et marked for en tjeneste eller et produkt. Disruptiv innovasjon skiller seg ut fra trinnvis innovasjon hvor endringene er små, men hyppigere.

Hva er eksempler på disruptiv innovasjon?

Internet er vår tids kanskje viktigste disruptive innovasjon. Internet har også gitt grobunn for andre disruptive innovasjoner som strømming av musikk og film. Historiske eksempler kan være utviklingen av de første bilen eller det første flyet.

Hva er eksempler på disruptive selskaper?

Blant de mest kjente selskapene som har slått seg opp med disruptiv teknologi har vi Google, Spotify, Über og Airbnb. Dette er selskaper som nå er etablerte. På vår side kan du se eksempler på selskaper som er i ferd med å utvikle det som kan bli disruptiv teknologi.

Hvordan kan jeg investere i disruptive selskap?

Dersom du ønsker å investere i selskaper som driver med disruptiv innovasjon må du ha en megler som gir deg tilgang til børsen selskapet er notert på. På vår side viser vi deg en megler som gir deg tilgang til kurtasjefri aksjehandel på 16 av de viktigste børsene i verden.

Hva bør jeg vurdere når jeg kjøper aksjer i disruptiv teknologi?

Du børs først og fremst gjøre deg opp en grundig mening om selskapet utvikler noe som vil bli etterspurt. Videre må du vurdere om du tror at selskapet har råd og kapasitet til å utvikle det som kan bli en disruptiv innovasjon.

Studerte samfunnsøkonomi ved UiO fra 2005 - 2008. Har jobbet ved ulike meglerhus. Stor interesse for makroøkonomi og aksjemarked.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *