TSLA Elon Musk Tesla går ut av S&P500 ESG indeksen
Nyheter

Tesla går ut av S&P500 ESG indeksen

I den årlige oppdateringen av S&P500 ESG indeksen ble det kjent at Elon Musks Tesla ikke er med. At Exxon er på listen finner Musk ekstra provoserende.

S&P500 ESG

De fleste vet av S&P500 en samleindeks over de 500 største amerikanske børsnoterte selskapene. S&P500 ESG er en indeks som skal gi samme risiko som S&P500, men også vektlegger ESG-mål. Det utelukker blant annet selskap som produserer eller selger tobakk, kontroversielle våpen som landminer og klasebomber, er blant de 5 % selskapene som har lavest UNGC score, eller er blant de 25 % selskapene som har lavest S&P DJI ESG score i sin industri.

ESG

ESG er en forkortelse for Environment, Social, & Governance, altså miljø, sosial & selskapsstyring. Det er ingen tvil om at Tesla som er en viktig pådriver for endring i transportsektoren scorer høyt på E, men årsaken til at de ikke har fått en plass på S&P500 ESG er at de scorer lavt på S og G.

Tesla

Margaret Dorn, Senior Director, Head of ESG Indices, North America, skriver på bloggen Indexologyblog at Tesla ikke blir tatt med siden de er et av selskapene som er blant de 25 % selskapene med lavest score innefor sin GICS industri. Her finner vi også Berkshire Hathaway, Johnson & Johnson og Meta.

Videre skriver Margaret Dorn at selskapene som inngår i GICS gruppen Automobile & Components opplevde et oppsving i sine scoringer. Tesla beholdt derimot en stabile score, noe som førte til at de falt nedover på listen over sammenlignbare selskap.

Margaret trekker også frem at det har vært negative saker tilknyttet Tesla den siste tiden. I Media and Stakeholder Analysis finner S&P DJI at det har vært to saker relatert til rasisme og dårlige arbeidsforhold på Teslas Fremont fabrikk. Her vektlegges også at det har vært flere dødsfall og personskader relatert til Teslas autopilotprogram.

Vekting av topp 10 i S&P500 ESG indeksen

SelskapTickerVekting
AppleAAPL9,657
MicrosoftMSFT8,409
AmazonAMZN4,297
Alphabet AGOOGL2,765
Alphabet CGOOG2,566
NvidiaNVDA1,926
UnitedHealth GroupUNH1,861
Procter & GamblePG1,497
Exxon MobilXOM1,443
JP Morgan ChaseJPM1,404
Kilde: indexologyblog.com

Studerte samfunnsøkonomi ved UiO fra 2005 - 2008. Har jobbet ved ulike meglerhus. Stor interesse for makroøkonomi og aksjemarked.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *