hva er iai Investopedia Anxiety Index
Nyttige tips

Investopedia Anxiety Index

Mange investorer og tradere har nok funnet frem til Investopedia for å finne informasjon og kunnskap om markedet. Informasjonen som letes frem på denne nettsiden er også grunnlaget for Investopedia Anxiety Index.

Investopedia Anxiety Index

Denne indeksen skiller seg veldig ut fra andre økonomiske indekser som for eksempel PMI eller CCI. Investopedia Anxiety Index er nemlig basert på hva millioner av markedsaktører søker etter på nettsidene til Investopedia. For de som ikke kjenner til denne nettsiden, så er det et oppslagsverk som inneholder mange tusen artikler om alt innenfor finans og økonomi.

Ideen som denne indeksen bygger på er at i perioder med mye usikkerhet vil det søkes etter artikler om for eksempel konkurs, gjeld, volatilitet, shorting og inflasjon. Dette tolkes som at markedsaktørene opplever frykt, eller mer presist angst i markedet. I perioder hvor markedsaktørene er positive og tror på oppgang vil det derimot være mer vanlig at det søkes etter verktøy som er nyttige når de skal finne potensielle investeringer i markedet.

Investopedia er en stor og viktig nettside for finans og økonomi. Nettsiden har flere titalls millioner brukere og lesere fra hele verden hver måned. Indeksen består av 3 mål, nemlig Debt & Credit Anxiety, Macroeconomic Anxiety og Market Anxiety. Når indeksen viser 100 er den nøytral. En verdi under 100 er positivt, mens en verdi over 100 er negativt og et uttrykk for at markedsaktørene er usikre på markedet.

Fungerer IAI?

Investopedia har gjort undersøkelser for å se hvor godt IAI faktisk fungerer. I denne undersøkelsen har de brukt flere 1000 sider som har blitt lest flere milliarder ganger i løpet av de siste 10 årene. Med denne dataen har Investopedia satt opp en historisk indeks.

Videre har Investopedia sett på korrelasjonen mellom Investopedia Anxiety Index og VIX-indeksen. VIX måler som kjent implisitt eller forventet volatilitet på S&P 500 de neste 30 dagene og er ofte kjent som fryktindeksen.

Sammenligningen av IAI og VIX viser sterk korrelasjon mellom disse indeksene som måler angst blant markedsaktører og frykt utledet fra opsjonsmarkedet. Noe som kanskje er overraskende er at IAI var i forkant før finanskrisen i 2008. Denne finanskrisen kom altså mindre overraskende på de som hadde fulgt IAI.

Wisdom of Crowds

Det var svært få eksperter og markedsaktører som forutså finanskrisen i 2008. Samtidig viser IAI at mange aktører hadde et høyere nivå av angst i forkant av krisen. Dette kan være en av styrkene i Investopedia Anxiety Index, nemlig at denne måler gjennomsnittet i en stor gruppe mennesker.

I følge teorien om Wisdom of Crowds kan den individuelle ekspert være påvirket av bias. Samtidig sier denne teorien at store gruppper med mennesker er smartere. Ved å heller undersøke gjennomsnittet av hva en stor gruppe mennesker unngår en bias. Dette skal igjen gi klarere og mer presise svar.

Studerte samfunnsøkonomi ved UiO fra 2005 - 2008. Har jobbet ved ulike meglerhus. Stor interesse for makroøkonomi og aksjemarked.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *