hvordan delta i Børsnoteringer ipo selskap som skal på børs kjøpe aksjer investere tips nye

Børsnoteringer

Det er mange grunner til at et selskap vurderer å gå på børs. Blant de vanligste har vi tilgang til kapital som kan sikre vekst, og økt likviditet som kan gi en bedre prising av aksjene og en mulighet for tidlige investorer å selge seg ut. Her kan du lære mer om børsnoteringer og delta i Initial Public Offering.

Potensielle og vedtatte børsnoteringer 2023

Kjøpe Wintershall Dea aksjer investere kursmål tekniske analyser børsnotering ipo kursutvikling
Kjøpe Starlink aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser ipo børsnotering
Kjøpe SpaceX aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser børsnotering ipo
Kjøpe Reddit aksjer uten kurtasje børsnoterting ipo kursmål kursutvikling analyser anbefalinger tips investere
hvordan investere kjøpe neuralink aksjer børsnotering elon musk kursmål aksjekurs pris analyse
investere Kjøpe Mobileye aksjer uten kurtasje kursmål tekniske analyser kursutvikling
Kjøpe Klarna aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser anbefalinger tips børsnotering ipo
hvordan kjøpe britishvolt aksjer ipo børsnotering kursutvikling kursmål teknisk analyse aksjeanbefaling
Kurtasjefri aksjehandel med norske, danske, finske og amerikanske aksjer
 • Anbefalt nettmegler
 • 2000+ aksjer
 • 16 børser

 • Ingen kurtasje - lav spread
 • Gratis realtidskurser
 • Godkjent av Finanstilsynet

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Delta i viktige børsnoteringer

Lenge har det vært krav om at du må stille med et bestemt antall millioner for å kunne være med på en børsnotering. I Norge har dette blitt endret på, og ofte kan du kjøpe deg inn i selskap gjennom en Initial Public Offering med rundt 10000 kr. For større børsnoteringer på europeiske og amerikanske børser gjelder fortsatt kravet om stor investering, men det finnes løsninger.

For eksempel har Freedom24 en løsning ved at nettmegleren samler flere mindre investorer som går sammen om å delta i noteringen. Dermed er det mulig å delta i utenlandske børsnoteringer med mindre summer.

Freedom24 er en nettmegler som har spesialisert seg på nettopp børsnoteringer. Nettmegleren er eid av Freedom Holdings Corp som er notert på Nasdaq Stock Exchange med tickeren FRHC. I Europa er Freedom24 regulert av CySEC. I tillegg har nettmegleren alle nødvendige tillatelser fra det norske Finanstilsynet.

Åpne konto på Freedom24

Før du kan delta i en IPO må du åpne en konto på Freedom24. Du kommer til nettsiden ved å trykke på den grønne knappen nedenfor hvor det står Til Freedom24. Nettsiden er kun tilgjengelig på engelsk. I tillegg til å delta i amerikansk IPO kan du også gjennomføre vanlig aksjehandel på børser over hele verden på Freedom24, og de har lav kurtasje på handlene.

freedom24
 • Delta i viktige børsnoteringer
 • Analysedekning på IPO
 • 64 % avkastning i snitt på anbefalte IPO*
 • Tilgang til vanlig aksjehandel
 • Godkjent av Finanstilsynet


*Pr 06.10.21. Din egenkapital er utsatt for risiko.

Når du er kommet til nettsiden kan du starte registreringen ved å trykke på knappen Sign up. Du får nå frem to felt hvor du kan fylle inn din mailadresse og et passord du ønsker å bruke til innloggingen.

På neste steg kan du velge landet du er skattepliktig til og skattenummeret ditt. Dette tilsvarer ditt personnummer. I tillegg må du krysse av for om du skatter til USA, og om du er i familie med en eksponert person som er rapporteringspliktig.

Neste steg går ut på å akseptere regler og vilkår for å bruke tjenesten til Freedom24. Her fyller du også inn ditt telefonnummer slik at du kan få tilsendt link for kontoverifisering.

Verifiser konto

Når du trykker på linken i SMSen du har fått tilsendt kan du ta et bilde av pass eller førerkort for å identifisere deg selv. Deretter må du laste opp et bilde av et adressebevis. Her kan du enten ta et bilde av en faktura som viser adressen din eller laste opp en kontoutskrift.

Gjør innskudd

Det er et krav om at du har minst $2000 tilgjengelig som sikkerhet for å kunne delta i børsnoteringer, så dersom du først og fremst ønsker dette må du altså sette inn denne summen. Vil du bruke Freedom24 som en vanlig nettmegler for aksjehandel på de amerikanske børsene kan du gjøre et mindre innskudd. Du vil motta 3 % rente PA for penger som står på din konto (D Account).

Du kan velge å gjøre innskudd med bankkort dersom du vil ha penger på konto med en gang. Det vil komme et gebyr på 2,5 % ved bruk av bankkort. Alternativt kan du bruke bankoverføring, men da kan det ta mellom 1 til 3 virkedager før du har penger på konto. Detaljer for overføringen finner du på din konto når du er logget inn. Minste innskudd er $10 med begge metodene.

Finn en børsnotering du vil delta i

Når du er logget inn på din konto kan du trykke på IPO i den øverste menyen. Her får du frem en oversikt over hvilke børsnoteringer som er tilgjengelig. Trykk deg inn på de forskjellige selskapene for å lese informasjon om selve selskapet og børsnoteringen. Dersom du vil melde deg på børsnoteringen kan du trykke på Trade IPO.

freedom24
 • Delta i viktige børsnoteringer
 • Analysedekning på IPO
 • 64 % avkastning i snitt på anbefalte IPO*
 • Tilgang til vanlig aksjehandel
 • Godkjent av Finanstilsynet


*Pr 06.10.21. Din egenkapital er utsatt for risiko.

Børsnotering FAQ

Hva er en børsnotering?

En børsnotering er enkelt forklart prosedyren et selskap går igjennom fra å gå fra et privateid selskap til å bli et selskap som er tilgjengelig for investeringer fra offentligheten. Selskapet kan bli børsnotert gjennom en Initial Public Offering, IPO, eller Direct Public Offering, DPO.

Hvorfor går selskaper på børs?

Det vanligste er at et selskap går på børs for å få bedre tilgang til kapital. Aksjeselskap kan også noteres på børs for å gjøre aksjen mer likvid, eller gi tidliginvestorer en exit-mulighet. Det er også flere krav som må oppfylles for å bli notert. Det kan også sees på som et kvalitetsstempel.

Hva skjer med aksjer ved børsnotering?

Det aller viktigste som skjer med aksjer ved en børsnotering er at de kan omsettes på børs, noe som gir bedre likviditet. Det vil dermed bli enklere å kjøpe seg inn eller selge seg ut av aksjen.

Hvilke selskap planlegger børsnotering?

Hvert eneste år er det mange selskaper som planlegger børsnotering. På vår side kan du se en oversikt over potensielle og vedtatte børsnoteringer som kan være verdt å følge med på.

Hvordan kan jeg delta i børsnotering?

Å delta i store og viktige børsnoteringer er normalt forbeholdt store investorer som kjøper aksjer for millioner, men det er løsninger for hvordan du kan delta i de største børsnoteringene i Europa og USA med mindre beløp. På vår side viser vi deg hvordan.