hva er defensive aksjer eksempler

Defensive aksjer

Defensive aksjer blir lite påvirket av forholdene i den generelle økonomien. Selskapene leverer overskudd og utbetaler utbytter i oppturer og nedturer. Varene eller tjenestene de selger opplever en jevn etterspørsel. Selv i perioder med svak vekst i økonomien. Når det er utsikter for svakere vekst forsøker derfor mange aktive investorer å vekte seg opp i de defensive aksjene.

Defensive aksjer

I motsetning til sykliske aksjer er defensive aksjer lite påvirket av de makroøkonomiske forholdene. Siden varene og tjeneste selskapene bak de defensive aksjene er nødvendige vil de ikke bli prioritert bort i perioder med svak vekst, som kan føre til at forbrukerne har mindre disponibel inntekt. Den jevne etterspørselen sikrer stabile inntekter og overskudd for selskapet. Selskapet derfor kan utbetale jevnlige utbytter til aksjonærene. De stabile inntektene, og muligheten til å betale faste utbytter gjør at de defensive aksjene er mindre volatile enn for eksempel sykliske aksjer. At de svinger mindre kan sikre en god og jevn avkastning over lengre tid.

Eksempler på defensive aksjer

Kjøpe China Tobacco International aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser anbefalinger
Kjøpe British American Tobacco aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser anbefalinger
Kjøpe Swedish Match aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser anbefalinger
Kjøpe Merck aksjer uten kurtasje kursmål anbefaling tekniske analyser kursutvikling
Kjøpe Orkla aksjer uten kurtasje kursutvikling tekniske analyser kursmål anbefalinger tips
Kjøpe Boeing aksjer uten kurtasje teknisk analyse kursmål anbefaling kursutvikling
Kjøpe Coca Cola aksjer uten kurtasje teknisk analyse kursmål anbefalinger
Kjøpe Berkshire Hathaway aksjer uten kurtasje kursutvikling warren buffett
[table “52” not found /]

Verdsettelse av defensive aksjer

Utbytter er for mange et viktig argument for å investere i defensive aksjer. Dermed kan en se på utbytteyielden eller hvor stor prosent av aksjekursen som årlig blir utbetalt i form av utbytte være en måte å verdivurdere aksjene på. Mange foretrekker aksjer som over tid har hatt vekst i utbyttet. Altså at de betaler mer utbytte i år enn de gjorde i fjor. Ved å se på endringer i utbytteutbetalingene kan du luke bort de aksjene som utbetaler gode utbytter som engangstilfeller, og heller fokusere på de som vil utbetale utbytter år etter år.

Multipler kan brukes til å vurdere verdsettelsen på de defensive aksjene siden etterspørselen etter varene og tjenestene de leverer er så jevn. I perioder kan aksjene være lavt eller høyt priset på multipler som Price/Sales og Price/Earnings, noe som kan være signaler om å vekte seg opp eller selge seg ut. For å kunne bruke denne metoden trenger du et analyseprogram med historiske multipler slik at du kan se hvordan den relative verdivurderingen av selskapet endres over tid.

Defensiv aksje og risiko

For å kunne karakteriseres som en defensive aksje må selskapet over tid ha levert jevne overskudd og stabile utbytteutbetalinger. Driften må være veletablert og sikkert. Varene eller tjenestene som leveres må ha egenskap av å være nødvendige, altså noe som ikke nedprioriteres i perioder hvor man har mindre penger til forbruk. Dette omfatter blant annet matvarer, hygieneartikler, vann, strøm og medisiner. Dette fører til lavere volatilitet. Altså har aksjene lavere risiko. Samtidig kan den lavere risikoen føre til at aksjene gir lavere avkastning i perioder hvor den økonomiske veksten er stor.

Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser.
 • Anbefalt nettmegler
 • 2000+ aksjer
 • 16 børser

 • Ingen kurtasje - lav spread
 • Gratis realtidskurser
 • Godkjent av Finanstilsynet

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Slik kjøper du defensive aksjer – steg for steg

Det er vanlig at du kan kjøpe amerikanske aksjer gjennom meglere og banker i Norge, men disse tar ofte en høy kurtasje hver gang du kjøper og selger aksjer. Det kan dermed bli dyrt å bruke disse. Dette er en av grunnene til at vi normalt ikke anbefaler disse, selv om de er både trygge og brukervennlige. Vurderer du å kjøpe defensive aksjer kan Markets være et godt alternativ.

Markets tilbyr både aksjehandel med lav kurtasje og trading med CFD uten kurtasje. Velger du å investere i aksjer får du tilgang til 17 børser med en kurtasje på 0,1 %, evt 2 cent pr aksje dersom du handler amerikanske aksjer. Vil du heller trade med CFD uten kurtasje får du tilgang til aksjer notert på 20 børser.

Markets er regulert av CySEC og har alle nødvendige tillatelser fra det norske Finanstilsynet. Alle innskudd og investeringer i aksjer er også forsikret opptil 1 million euro. Dermed er Markets et trygt og seriøst alternativ til norske meglere og banker. Det minste innskuddet er på €100, noe som betyr at de aller fleste kan komme i gang med investeringer. Med gratis realtidskurser og program for teknisk analyse passer Markets også for mer erfarne investorer og tradere.

[table “52” not found /]

Slik kjøper du defensive aksjer – steg for steg

På Markets har du tilgang til aksjehandel med lav kurtasje på 17 børser, og kurtasjefri CFD handel med aksjer notert på 20 børser. Dermed ligger det meste til rette for at du skal kunne bygge opp en godt diversifisert portefølje. Her viser vi deg hvordan du kan kjøpe defensive aksjer. Samme fremgangsmåte kan du også bruke til å investere i andre selskap.

1: Besøk Markets

Før du kan kjøpe defensive aksjer må du registrere deg slik at du får en handelskonto på Markets. Det er gratis å åpne en konto, og du får tilgang til gratis realtidskurser og program for teknisk analyse. For å komme til nettsiden slik at du kan registrere deg kan du trykke på den grønne knappen nedenfor hvor det står Til Markets. Nettsiden har et enkelt design slik at du raskt får full oversikt, og både nettside og kundeservice er tilgjengelig på norsk slik at du får en god brukeropplevelse.

[table “52” not found /]

2: Åpne konto

Når du er på nettsiden til Markets kan du starte på registreringen ved å trykke på knappen Bli med nå slik at du får frem skjemaet hvor du kan velge hvilken innloggingsmetode du vil ha på din konto. Du kan enten lage et brukernavn og passord, og oppgi mailadressen din, eller bruke din Facebook- eller Google-konto for å logge inn. Når du har valgt og aktivert metode er din konto registrert og du er logget inn.

Nå kan du gå videre ved å trykke på Fullfør profil. Dette åpner opp skjemaet hvor du kan skrive inn informasjon som navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer. Deretter må du svare på noen spørsmål slik at din erfaring med aksjer og investeringer blir kartlagt. Det er ingen minstekrav om kunnskap eller erfaring for å kjøpe defensive aksjer. Til slutt bør du sikre din konto ved å laste opp bilder av ID, et dokument som viser adressen din, og betalingsmetodene du vil bruke.

3: Gjør innskudd

Med et minsteinnskudd på €100 eller rundt 1000 kr kan stort sett alle komme i gang med investeringer. Maks innskudd uavhengig av betalingsmetode er €999999. Vil du komme raskest mulig i gang med å kjøpe defensive aksjer kan du bruke VISA, MasterCard, Revolut, Paypal, Neteller eller Skrill som har direkte innskudd. Du kan også gjøre en vanlig bankoverføring. Med denne metoden kan det ta opptil 5 virkedager før du har pengene inne på din Markets-konto.

4: Kjøp defensive aksjer

Aksjehandel på Marketsi må aktiveres. Dersom du ønsker å bruke CFD uten kurtasje til å få eksponering mot defensive aksjer trenger du ikke å gjøre dette. Når du er logget inn på din konto trykker du på Invest i menyen på venstre side av skjermen. Scroll deg ned til du ser Open Account under Share Dealing. Trykk på denne knappen for å aktivere aksjehandel slik at du kan kjøpe defensive aksjer med lav kurtasje.

For å lage en kjøpsordre på defensive aksjer eller CFD på Markets må du bruke ordreskjemaet. Dette får du frem ved å bruke søkefeltet øverst på skjermen til å søke etter selskapsnavnet eller tickeren, og så trykke på søkeresultatet. I søkeresultatet kan du også trykke på selskapslogoen dersom du vil lese mer om selskapet, se nøkkeltall, kursutvikling, anbefaling og kursmål eller lage tekniske analyser av den defensive aksjen.

I ordreskjemaet kan du skrive inn antallet aksjer du ønsker å kjøpe. Når du har oppgitt antall aksjer du vil ha kan du aktivere ordren ved å trykke på Buy. Din ordre vil bli utført umiddelbart så lenge børsen er åpen. Dine CFD eller defensive aksjer vil automatisk bli lagt til i din portefølje slik at du kan følge med på kursutviklingen og avkastningen fra din investering i defensive aksjer.

[table “52” not found /]

Hvorfor vi anbefaler Markets til å kjøpe defensive aksjer

Markets er både en nettmegler som gir deg tilgang til aksjehandel og en markedsplass for trading med CFD. Ser vi på kurtasje er denne svært konkurransedyktig, og spesielt på utenlandske børser som få norske meglere enten ikke gir deg tilgang til, eller tar en høy kurtasje for handler. Med tilgang til aksjer på 17 børser og aksje CFD på 20 børser er det også lite å utsette på utvalget av investeringsmuligheter.

Å ta gode avgjørelser er viktig når du skal trade eller investere i aksjer. På Markets får du tilgang til dyptgående analyser av utvalgte aksjer fra Thomson Reuters. I tillegg får du også aksjeanbefalinger og kursmål på utvalgte aksjer fra kjente meglerhus som Goldman Sachs, JP Morgan og mange andre. Markets gir deg også en oversikt over insidehandler og hvordan hedgefond forholder seg til forskjellige aksjer.

TradingView er av mange regnet for å være et av de beste verktøyene til teknisk analyse. Det er dette programmet for analyse som blir brukt på Aksjeskolen. På Markets er dette programmet integrert i tradingplattformen, noe som gir deg stor brukervennlighet. Markets tilbyr også Investment Strategy Builder som lar deg bygge dine egne investeringsstrategier når du vil trade eller kjøpe defensive aksjer.

 • Aksjehandel med lav kurtasje på 17 børser
 • Kurtasjefri CFD handel med aksjer på 20 børser
 • Gratis analyser, kursmål og anbefalinger fra kjente meglerhus
 • Teknisk analyse med TradingView integrert i tradingplattform
 • Investment Strategy Builder

Lag tekniske analyser av defensive aksjer

TradingView teknisk analyseprogram
Ny tradingview teknisk analyse program
 • Realtidskurser
 • Norske og utenlandske aksjer
 • Indekser, råvarer, valuta, etc
 • Støtte, motstand, formasjoner, trender
 • Indikatorer
 • Fundamental data
 • Strategy Tester
 • Stock Screener
 • Basic - gratis
 • Pro - $14,95 pr mnd
 • Pro+ - $29,95 pr mnd
 • Premium - $59,95 pr mnd


Du kan prøve TradingView Premium gratis i 30 dager.

Defensive aksje FAQ

Hva er en defensiv aksje?

En defensive aksje er en aksje som har lav volatilitet, stabil drift og inntekter, og en stabil utbytteyield. Selskapene leverer ofte varer eller tjenester som er nødvendige, og som ikke nedprioriteres selv om forbrukerne skulle få mindre penger å bruke.

Hva er eksempler på defensive aksjer?

I Norge er Orkla kanskje den mest kjente defensive aksjen. På vår side kan du se flere eksempler på defensive aksjer som over lang tid har gitt en god avkastning og høye utbytter til investorene. Det kan være til stor hjelp når du vil investere i defensive aksjer.

Hvordan verdivurdere en defensiv aksje?

De defensive aksjene har lav volatilitet, stabil inntjening og overskudd. Det gir de muligheten til å utbetale utbytter. Mange ser derfor på utbytteyield for å vurdere verdsettelsen på en verdiaksje, men det kan også være smart å se på andre multipler og fremtidig cash flow.

Er det risikofylt å investere i defensive aksjer?

På grunn av lav volatilitet og stabile utbytter blir denne typen aksjer ofte sett på som mindre risikofylte investeringer. Men, som med alle investeringer følger det med risiko når du kjøper aksjer. Derfor er det viktig å spre risiko ved å investere i forskjellige selskap.