hva er Sykliske aksjer eksempler beste anbefalte

Sykliske aksjer

Sykliske aksjer er aksjer fra selskaper hvor inntekter og fortjeneste i stor grad påvirkes av forholdene i økonomien. Det betyr at dette er aksjer som kan gi god avkastning når den generelle økonomien går godt, mens de kan gi dårlig avkastning når det er dårlige forhold i makroøkonomien. Aktive investorer og tradere vil vekte seg opp og ned i sykliske aksjer i forhold til hvor i konjunkturen økonomien er.

Sykliske aksjer

Aksjekursen til de sykliske aksjene blir påvirket av de makroøkonomiske forholdene. Inntjeningen til selskapene følger i stor grad de generelle økonomiske forholdene. Dette betyr at selskapene vil kunne tjene godt i perioder hvor det er sterk og sunn vekst i økonomien, mens de kan ha lave inntekter i perioder hvor det er svak eller negativ vekt i økonomien.

Et av de bedre målene på de makroøkonomiske forholdene er BNP og vekst i BNP. Brutto nasjonalprodukt måler nemlig den økonomiske aktiviteten i en økonomi. Over lengre tid vil veksten i BNP endres og gå gjennom ulike faser som vi kalles for konjunkturer. Vi har høykonjunktur hvor veksten er over trend, og her har vi to ulike faser som kalles oppheting og avkjøling. Lavkonjunkturen kan deles inn i tilbakeslag og innhenting.

I perioder med vekst over trend vil forbrukere ha relativt mer penger å bruke, noe som gir en sterk etterspørsel etter varer og tjenester. I perioder med vekst under trend vil forbrukerne derimot ha relativt mindre penger å bruke. Dette fører igjen til lavere etterspørsel etter varer og tjenester, noe som igjen kan gi lavere inntekter til selskapene som leverer disse varene og tjenestene som ikke er nødvendige.

Eksempler på sykliske aksjer

Kjøpe Trivago aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser kursutvikling anbefalinger
Kjøpe Expedia aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser kursutvikling anbefalinger tips
Kjøpe Wells Fargo aksjer uten kurtasje tekniske analyser kursmål anbefalinger tips kursutvikling
Kjøpe Norwegian Cruise Line aksjer uten kurtasje ncl teknisk analyse kursmål anbefaling kursutvikling
Kjøpe Lufthansa aksjer uten kurtasje teknisk analyse kursmål anbefaling kursutvikling
Kjøpe Ryanair aksjer uten kurtasje teknisk analyse kursmål anbefaling kursutvikling
Kjøpe Apple aksjer uten kurtasje kursutvikling teknisk analyse kursmål anbefalinger
Kjøpe Walt Disney aksjer kursutvikling kurs norge
markets.com
 • Anbefalt nettmegler
 • Lav kurtasje og spread
 • Anbefalinger og kursmål

67 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

Verdsettelse av sykliske aksjer

De sykliske aksjene kan gi dårlig avkastning når det er dårlige forhold i den generelle økonomien. Dette fordi selskapene kan ha lave inntekter noe som gjør at de kan virke overvurderte dersom vi ser på multipler som Price/Earnings og Price/Sales. Kommer det et konjunkturskifte og høyere vekst vil selskapene igjen kunne tjene mer ettersom de selger mer, og dette kan føre til at selskapene ser mer fornuftig priset ut på multiplene.

Som med andre aksjer er det vanlig å prise sykliske aksjer på forventet fremtidig inntjening for selskapet. Dette kan finnes ved å gjøre en fundamental analyse som DCF eller ved å se på Forward Price/Earnings. Dette er analyseverktøy som ser på hvordan fremtidig inntjening er prissatt i selskapet, og kan derfor brukes til å finne undervurderte aksjer.

Syklisk aksje og risiko

De sykliske aksjene er som nevnt utsatt for endringer i de makroøkonomiske forholdene. Altså er disse aksjene ofte mer utsatt for kursfall dersom BNP veksten opplever svekkelse. Utover dette kan de sykliske aksjene også være utsatt for konkurranse fra andre aktører, endrede regler og retningslinjer for produktene eller tjenestene de leverer, eller dårlig ledelse. Som med alle andre typer investeringer vil det være viktig å bruke ulike metoder for å håndtere risiko, som for eksempel risikodiversifisering.

Slik kjøper du sykliske aksjer uten kurtasje – steg for steg

Det er vanlig at du kan kjøpe sykliske aksjer gjennom meglere og banker i Norge, men disse tar ofte en høy kurtasje hver gang du kjøper og selger aksjer. Det kan dermed bli dyrt å bruke disse. Dette er en av grunnene til at vi normalt ikke anbefaler disse, selv om de er både trygge og brukervennlige. Vurderer du å kjøpe sykliske aksjer kan Markets være et godt alternativ.

Markets tilbyr både aksjehandel med lav kurtasje og trading med CFD uten kurtasje. Velger du å investere i aksjer får du tilgang til 17 børser med en kurtasje på 0,1 %, evt 2 cent pr aksje dersom du handler amerikanske aksjer. Vil du heller trade med CFD uten kurtasje får du tilgang til aksjer notert på 20 børser.

Markets er regulert av CySEC og har alle nødvendige tillatelser fra det norske Finanstilsynet. Alle innskudd og investeringer i aksjer er også forsikret opptil 1 million euro. Dermed er Markets et trygt og seriøst alternativ til norske meglere og banker. Det minste innskuddet er på €100, noe som betyr at de aller fleste kan komme i gang med investeringer. Med gratis realtidskurser og program for teknisk analyse passer Markets også for mer erfarne investorer og tradere.

markets.com
 • Anbefalt nettmegler
 • Lav kurtasje og spread
 • Anbefalinger og kursmål

67 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

Slik kjøper du sykliske aksjer – steg for steg

På Markets har du tilgang til aksjehandel med lav kurtasje på 17 børser, og kurtasjefri CFD handel med aksjer notert på 20 børser. Dermed ligger det meste til rette for at du skal kunne bygge opp en godt diversifisert portefølje. Her viser vi deg hvordan du kan kjøpe sykliske aksjer. Samme fremgangsmåte kan du også bruke til å investere i andre selskap.

1: Besøk Markets

Før du kan kjøpe sykliske aksjer må du registrere deg slik at du får en handelskonto på Markets. Det er gratis å åpne en konto, og du får tilgang til gratis realtidskurser og program for teknisk analyse. For å komme til nettsiden slik at du kan registrere deg kan du trykke på den grønne knappen nedenfor hvor det står Til Markets. Nettsiden har et enkelt design slik at du raskt får full oversikt, og både nettside og kundeservice er tilgjengelig på norsk slik at du får en god brukeropplevelse.

markets.com
 • Anbefalt nettmegler
 • Lav kurtasje og spread
 • Anbefalinger og kursmål

67 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

2: Åpne konto

Når du er på nettsiden til Markets kan du starte på registreringen ved å trykke på knappen Bli med nå slik at du får frem skjemaet hvor du kan velge hvilken innloggingsmetode du vil ha på din konto. Du kan enten lage et brukernavn og passord, og oppgi mailadressen din, eller bruke din Facebook- eller Google-konto for å logge inn. Når du har valgt og aktivert metode er din konto registrert og du er logget inn.

Nå kan du gå videre ved å trykke på Fullfør profil. Dette åpner opp skjemaet hvor du kan skrive inn informasjon som navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer. Deretter må du svare på noen spørsmål slik at din erfaring med aksjer og investeringer blir kartlagt. Det er ingen minstekrav om kunnskap eller erfaring for å kjøpe sykliske aksjer. Til slutt bør du sikre din konto ved å laste opp bilder av ID, et dokument som viser adressen din, og betalingsmetodene du vil bruke.

3: Gjør innskudd

Med et minsteinnskudd på €100 eller rundt 1000 kr kan stort sett alle komme i gang med investeringer. Maks innskudd uavhengig av betalingsmetode er €999999. Vil du komme raskest mulig i gang med å kjøpe sykiske aksjer kan du bruke VISA, MasterCard, Revolut, Paypal, Neteller eller Skrill som har direkte innskudd. Du kan også gjøre en vanlig bankoverføring. Med denne metoden kan det ta opptil 5 virkedager før du har pengene inne på din Markets-konto.

4: Kjøp sykliske aksjer

Aksjehandel på Marketsi må aktiveres. Dersom du ønsker å bruke CFD uten kurtasje til å få eksponering mot sykliske aksjer trenger du ikke å gjøre dette. Når du er logget inn på din konto trykker du på Invest i menyen på venstre side av skjermen. Scroll deg ned til du ser Open Account under Share Dealing. Trykk på denne knappen for å aktivere aksjehandel slik at du kan kjøpe sykliske aksjer med lav kurtasje.

For å lage en kjøpsordre på sykliske aksjer eller CFD på Markets må du bruke ordreskjemaet. Dette får du frem ved å bruke søkefeltet øverst på skjermen til å søke etter selskapsnavn eller tickeren, og så trykke på søkeresultatet. I søkeresultatet kan du også trykke på selskapslogoen dersom du vil lese mer om selskapet, se nøkkeltall, kursutvikling, anbefaling og kursmål eller lage tekniske analyser av den sykliske aksjen.

I ordreskjemaet kan du skrive inn antallet aksjer du ønsker å kjøpe. Når du har oppgitt antall aksjer du vil ha kan du aktivere ordren ved å trykke på Buy. Din ordre vil bli utført umiddelbart så lenge børsen er åpen. Dine CFD eller aksjer i sykliske selskap vil automatisk bli lagt til i din portefølje slik at du kan følge med på kursutviklingen og avkastningen fra din investering i sykliske aksjer.

markets.com
 • Anbefalt nettmegler
 • Lav kurtasje og spread
 • Anbefalinger og kursmål

67 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

Hvorfor vi anbefaler Markets til å kjøpe aksjer i sykliske bransjer

Markets er både en nettmegler som gir deg tilgang til aksjehandel og en markedsplass for trading med CFD. Ser vi på kurtasje er denne svært konkurransedyktig, og spesielt på utenlandske børser som få norske meglere enten ikke gir deg tilgang til, eller tar en høy kurtasje for handler. Med tilgang til aksjer på 17 børser og aksje CFD på 20 børser er det også lite å utsette på utvalget av investeringsmuligheter.

Å ta gode avgjørelser er viktig når du skal trade eller investere i aksjer. På Markets får du tilgang til dyptgående analyser av utvalgte aksjer fra Thomson Reuters. I tillegg får du også aksjeanbefalinger og kursmål på utvalgte aksjer fra kjente meglerhus som Goldman Sachs, JP Morgan og mange andre. Markets gir deg også en oversikt over insidehandler og hvordan hedgefond forholder seg til forskjellige aksjer.

TradingView er av mange regnet for å være et av de beste verktøyene til teknisk analyse. Det er dette programmet Aksjeskolen bruker til tekniske analyser. På Markets er dette programmet integrert i tradingplattformen, noe som gir deg stor brukervennlighet. Markets tilbyr også Investment Strategy Builder som lar deg bygge dine egne investeringsstrategier når du vil trade eller kjøpe aksjer i sykliske selskap.

 • Aksjehandel med lav kurtasje på 17 børser
 • Kurtasjefri CFD handel med aksjer på 20 børser
 • Gratis analyser, kursmål og anbefalinger fra kjente meglerhus
 • Teknisk analyse med TradingView integrert i tradingplattform
 • Investment Strategy Builder

Lag tekniske analyser av sykliske aksjer

Ny tradingview teknisk analyse program
 • Realtidskurser
 • Norske og utenlandske aksjer
 • Indekser, råvarer, valuta, etc
 • Støtte, motstand, formasjoner, trender
 • Indikatorer
 • Fundamental data
 • Strategy Tester
 • Stock Screener
 • Basic - gratis
 • Pro - $14,95 pr mnd
 • Pro+ - $29,95 pr mnd
 • Premium - $59,95 pr mnd


Du kan prøve TradingView Premium gratis i 30 dager.

Syklisk aksje FAQ

Hva er en syklisk aksje?

Sykliske aksjer er aksjer hvor aksjekursen og selskapets inntjening er sterkt avhengig av de makroøkonomiske forholdene. I perioder med BNP vekst over trend vil de sykliske aksjene kunne gjøre det godt, mens de kan gjøre det mindre godt i perioder med BNP vekst under trend.

Hva er eksempler på sykliske aksjer?

Det finnes et stort antall aksjer som kan kategoriseres som sykliske. Dette kan være bilprodusenter, restauranter og reiseselskap. Ofte vil også råvareselskap bli regnet som sykliske. På vår side kan du se eksempler på populære sykliske aksjer.

Hvordan verdivurdere en syklisk aksje?

Det kan være vanskelig å vurdere verdien på en syklisk aksje. For eksempel vil denne typen selskaper ha lave inntekter i perioder hvor BNP vokser under trend, mens de kan ha høye inntekter i perioder med BNP vekst over trend. På vår side gir vi deg tips om hvordan du kan verdsette de sykliske aksjene.

Er det risikofylt å investere i sykliske aksjer?

Som med alle andre investeringer medfører det risiko å kjøpe en syklisk aksje. Investorer forsøker å vekte seg ned i de sykliske aksjene når vi går mot en høykonjunktur, mens de forsøker å vekte seg opp når vi er i en lavkonjunktur. Timing er vanskelig, og det er også vanskelig å finne de beste selskapene.