hva er Sykliske aksjer eksempler beste anbefalte

Sykliske aksjer

Sykliske aksjer er aksjer fra selskaper hvor inntekter og fortjeneste i stor grad påvirkes av forholdene i økonomien. Det betyr at dette er aksjer som kan gi god avkastning når den generelle økonomien går godt, mens de kan gi dårlig avkastning når det er dårlige forhold i makroøkonomien. Aktive investorer og tradere vil vekte seg opp og ned i sykliske aksjer i forhold til hvor i konjunkturen økonomien er.

Sykliske aksjer

Aksjekursen til de sykliske aksjene blir påvirket av de makroøkonomiske forholdene. Inntjeningen til selskapene følger i stor grad de generelle økonomiske forholdene. Dette betyr at selskapene vil kunne tjene godt i perioder hvor det er sterk og sunn vekst i økonomien, mens de kan ha lave inntekter i perioder hvor det er svak eller negativ vekt i økonomien.

Et av de bedre målene på de makroøkonomiske forholdene er BNP og vekst i BNP. Brutto nasjonalprodukt måler nemlig den økonomiske aktiviteten i en økonomi. Over lengre tid vil veksten i BNP endres og gå gjennom ulike faser som vi kalles for konjunkturer. Vi har høykonjunktur hvor veksten er over trend, og her har vi to ulike faser som kalles oppheting og avkjøling. Lavkonjunkturen kan deles inn i tilbakeslag og innhenting.

I perioder med vekst over trend vil forbrukere ha relativt mer penger å bruke, noe som gir en sterk etterspørsel etter varer og tjenester. I perioder med vekst under trend vil forbrukerne derimot ha relativt mindre penger å bruke. Dette fører igjen til lavere etterspørsel etter varer og tjenester, noe som igjen kan gi lavere inntekter til selskapene som leverer disse varene og tjenestene som ikke er nødvendige.

Eksempler på sykliske aksjer

Kjøpe Trivago aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser kursutvikling anbefalinger
Kjøpe Expedia aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser kursutvikling anbefalinger tips
Kjøpe Wells Fargo aksjer uten kurtasje tekniske analyser kursmål anbefalinger tips kursutvikling
Kjøpe Norwegian Cruise Line aksjer uten kurtasje ncl teknisk analyse kursmål anbefaling kursutvikling
Kjøpe Lufthansa aksjer uten kurtasje teknisk analyse kursmål anbefaling kursutvikling
Kjøpe Ryanair aksjer uten kurtasje teknisk analyse kursmål anbefaling kursutvikling
Kjøpe Apple aksjer uten kurtasje kursutvikling teknisk analyse kursmål anbefalinger
Kjøpe Walt Disney aksjer kursutvikling kurs norge

Verdsettelse av sykliske aksjer

De sykliske aksjene kan gi dårlig avkastning når det er dårlige forhold i den generelle økonomien. Dette fordi selskapene kan ha lave inntekter noe som gjør at de kan virke overvurderte dersom vi ser på multipler som Price/Earnings og Price/Sales. Kommer det et konjunkturskifte og høyere vekst vil selskapene igjen kunne tjene mer ettersom de selger mer, og dette kan føre til at selskapene ser mer fornuftig priset ut på multiplene.

Som med andre aksjer er det vanlig å prise sykliske aksjer på forventet fremtidig inntjening for selskapet. Dette kan finnes ved å gjøre en fundamental analyse som DCF eller ved å se på Forward Price/Earnings. Dette er analyseverktøy som ser på hvordan fremtidig inntjening er prissatt i selskapet, og kan derfor brukes til å finne undervurderte aksjer.

Syklisk aksje og risiko

De sykliske aksjene er som nevnt utsatt for endringer i de makroøkonomiske forholdene. Altså er disse aksjene ofte mer utsatt for kursfall dersom BNP veksten opplever svekkelse. Utover dette kan de sykliske aksjene også være utsatt for konkurranse fra andre aktører, endrede regler og retningslinjer for produktene eller tjenestene de leverer, eller dårlig ledelse. Som med alle andre typer investeringer vil det være viktig å bruke ulike metoder for å håndtere risiko, som for eksempel risikodiversifisering.

Slik kjøper du sykliske aksjer uten kurtasje – steg for steg

Du kan finne sykliske aksjer på de aller fleste børser. Dermed er dette aksjer som kan kjøpes via de aller fleste meglere og banker i Norge. Selv om dette er trygge og brukervennlige løsninger pleier vi ikke å anbefale disse løsningene. Du må nemlig betale kurtasje hver gang du kjøper og selger aksjer, noe som kan bli dyrt. Et godt alternativ er eToro som tilbyr kurtasjefri handel med over 2000 aksjer på 16 børser.

eToro er regulert av CySEC og har alle nødvendige tillatelser fra det norske Finanstilsynet. Alle innskudd og investeringer i aksjer er også forsikret opptil 1 million euro. Dermed er eToro et trygt og seriøst alternativ til norske meglere og banker. Det minste innskuddet er på $200, noe som betyr at de aller fleste kan komme i gang med investeringer. Med gratis realtidskurser og program for teknisk analyse passer eToro også for mer erfarne investorer og tradere.

1: Besøk eToro

Før du kan kjøpe sykliske aksjer uten kurtasje må du registrere deg slik at du får en handelskonto på eToro. Det er gratis å åpne en konto, og du får tilgang til gratis realtidskurser og program for teknisk analyse. For å komme til nettsiden slik at du kan registrere deg kan du trykke på den grønne knappen nedenfor hvor det står Til eToro. Nettsiden har et enkelt design slik at du raskt får full oversikt, og både nettside og kundeservice er tilgjengelig på norsk slik at du får en god brukeropplevelse.

  • Anbefalt nettmegler
  • 2000+ aksjer fra hele verden
  • Ingen kurtasje - lav spread

  • Gratis realtidskurser
  • Eget aksjeforum
  • Godkjent av Finanstilsynet

Din egenkapital er utsatt for risiko.

2: Åpne konto

Når du er på nettsiden til eToro kan du starte på registreringen ved å trykke på knappen Bli med nå slik at du får frem skjemaet hvor du kan velge hvilken innloggingsmetode du vil ha på din konto. Du kan enten lage et brukernavn og passord, og oppgi mailadressen din, eller bruke din Facebook- eller Google-konto for å logge inn. Når du har valgt og aktivert metode er din konto registrert og du er logget inn.

Nå kan du gå videre ved å trykke på Fullfør profil. Dette åpner opp skjemaet hvor du kan skrive inn informasjon som navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer. Deretter må du svare på noen spørsmål slik at din erfaring med aksjer og investeringer blir kartlagt. Det er ingen minstekrav for å kjøpe sykliske aksjer uten kurtasje. Til slutt bør du sikre din konto ved å laste opp bilder av ID, et dokument som viser adressen din, og betalingsmetodene du vil bruke.

3: Gjør innskudd

Med et minsteinnskudd på $200 eller i underkant av 2000 kr kan stort sett alle komme i gang med investeringer. På eToro er det også mulig å kjøpe fractional shares, noe som åpner opp for at flere kan investere i aksjer med høy kurs som for eksempel Amazon. Maks innskudd avhenger av betalingsmetode og går fra $5500 og oppover. Vil du komme raskest mulig i gang med å kjøpe sykliske aksjer kan du bruke VISA, MasterCard, Revolut, Paypal, Neteller, Skrill, Rapid Transfer eller Trustly som har direkte innskudd. Du kan også gjøre en vanlig bankoverføring. Med denne metoden kan det ta opptil 5 virkedager før du har pengene inne på din eToro-konto.

4: Kjøp sykliske aksjer

For å kjøpe sykliske aksjer uten kurtasje på eToro må du bruke ordreskjemaet. Dette får du frem ved å bruke søkefeltet øverst på skjermen til å søke etter selskapsnavnet eller tickeren, og så trykke på knappen Handle i søkeresultatet. I søkeresultatet kan du også trykke på selskapslogoen dersom du vil lese mer om selskapet, se nøkkeltall og kursutvikling, eller lage tekniske analyser av den sykliske aksjen.

I ordreskjemaet kan du skrive inn summen du vil investere i fractional shares eller deler av en aksje, eller antallet hele aksjer du ønsker å kjøpe. Når du har oppgitt sum eller antall aksjer du vil ha kan du aktivere ordren ved å trykke på Åpne handel. Din ordre vil bli utført umiddelbart så lenge børsen er åpen. Dine aksjer vil automatisk bli lagt til i din portefølje slik at du kan følge med på kursutviklingen og avkastningen fra din investering i sykliske aksjer.

Syklisk aksje FAQ

Hva er en syklisk aksje?

Sykliske aksjer er aksjer hvor aksjekursen og selskapets inntjening er sterkt avhengig av de makroøkonomiske forholdene. I perioder med BNP vekst over trend vil de sykliske aksjene kunne gjøre det godt, mens de kan gjøre det mindre godt i perioder med BNP vekst under trend.

Hva er eksempler på sykliske aksjer?

Det finnes et stort antall aksjer som kan kategoriseres som sykliske. Dette kan være bilprodusenter, restauranter og reiseselskap. Ofte vil også råvareselskap bli regnet som sykliske. På vår side kan du se eksempler på populære sykliske aksjer.

Hvordan verdivurdere en syklisk aksje?

Det kan være vanskelig å vurdere verdien på en syklisk aksje. For eksempel vil denne typen selskaper ha lave inntekter i perioder hvor BNP vokser under trend, mens de kan ha høye inntekter i perioder med BNP vekst over trend. På vår side gir vi deg tips om hvordan du kan verdsette de sykliske aksjene.

Er det risikofylt å investere i sykliske aksjer?

Som med alle andre investeringer medfører det risiko å kjøpe en syklisk aksje. Investorer forsøker å vekte seg ned i de sykliske aksjene når vi går mot en høykonjunktur, mens de forsøker å vekte seg opp når vi er i en lavkonjunktur. Timing er vanskelig, og det er også vanskelig å finne de beste selskapene.

%d bloggere liker dette: