Meny Lukk

Støtte og motstand

Innen teknisk analyse er støtte og motstand det mest grunnleggende. Disse brukes til å definere trender og tekniske formasjoner. I tillegg kan de gi viktige signaler om når markedet mener en aksje er billig eller dyr. Det kan igjen brukes til å definere nivåer for stop loss og take profit ordre.


 • Anbefalt nettmegler
 • Aksjer, ETF, CFD, krypto
 • Ingen kurtasje, lav spread
 • Gratis realtidskurser og analyseprogram
 • Godkjent av Finanstilsynet76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.


 • CFD
 • Ingen kurtasje, lav spread
 • Gratis realtidskurser
 • Teknisk analyseprogram
 • App til mobil
 • Godkjent av Finanstilsynet76,4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

tradingview teknisk analyse program
 • Anbefalt analyseprogram
 • Aksjer, indekser, råvarer, valuta
 • Gratis realtidskurser
 • Gratis versjon
 • App til mobil
 • 30 dager gratis test av PremieumDu kan prøve TradingView Premium gratis i 30 dager. Etter prøveperioden kan du velge om du vil fortsette med en av de betalte versjonene eller benytte deg av Basic som er gratis. Det er ingen forpliktelser ved prøveabonnement.

Støtte og motstand

Teknisk støtte og motstand dannes på nivåer hvor markedet mener at en aksje enten er overkjøpt eller oversolgt. Det vil si at på disse kursnivåene er aksjen i følge teknisk analyses tolkning av markedet dyr eller billig. Teknisk støtte er nivået hvor kursen kan tolkes som billig, mens teknisk motstand er nivået hvor kursen kan tolkes som dyr. Tekniske støtte og motstandsnivåer defineres ved at kursen skal ha snudd på nivået to ganger tidligere. Det vil si at for støtte må kursen ha vendt opp fra dette nivået to ganger tidligere. For motstand vil det være motsatt, her skal kursen ha vendt ned fra nivået to ganger tidligere. Men, ved etablerte brudd* ut av støtte- eller motstandsnivåer vil den tekniske støtten bli motstand, mens den tekniske motstanden vil bli støtte. For å finne disse nivåene bruker vi i Aksjeskolen et program for teknisk analyse med realtidskurser.

teknisk støtte og motstand teknisk støtte goog
Alphabet aksjen testet støtten flere ganger uten å bryte, deretter vendte kursen oppover.

Teknisk støtte

Teknisk støtte er normalt bunnivåer, men det er også støtte fra tidligere topper ved det brudd ut av motstandsnivåer. På disse kursnivåene er aksjekursen i følge teknisk analyse billig. Logikken bak dette er at når investorene og traderene som følger en aksje ser at denne faller og nærmer seg et bestemt nivå hvor prisen er billig vil dette bli gjenspeilt i grafen ved at den fallende kursen vil snu og begynne å stige på grunn av økt kjøpspress.

teknisk motstand tesla aksje
Tesla aksjen med etablert brudd opp fra teknisk motstand.

Teknisk motstand

Teknisk motstand er motsatt av teknisk støtte. Altså vil dette normalt være tidligere toppnivåer, men samtidig vil det være teknisk motstand fra et tidligere støttenivå dersom kursen har brutt ned gjennom dette. Logikken bak teknisk motstand er at dette er et kursnivå hvor markedet har gitt uttrykk for at aksjekursen er høy, det har igjen ført til salgspress, som gir fallende kurs.

Slik bruker du teknisk støtte og motstand

Vi nevnte innledningsvis at teknisk støtte og teknisk motstand kan brukes til å finne kjøps- og salgsnivåer. Her vil man normalt kjøpe når en aksjekurs vender opp fra et støttenivå og selge rundt motstandsnivået. Det er også gode muligheter for kjøp av aksjer ved et etablert brudd ut av et motstandsnivå. Samtidig vil et etablert brudd ned gjennom en teknisk støtte kunne være en god mulighet for shorthandel. Teknisk støtte og motstandsnivåer er også viktig for å kunne finne tekniske trender og tekniske formasjoner. For å finne disse kan du bruke et gratis teknisk analyse program.

Forklaringer

*etablert brudd – kursen beveger seg over motstandsnivå i en periode på et helt candlestick, motsatt for støtte, kursen beveger seg under støttenivå i en periode på et helt candlestick.