hva er Vekstaksjer verdivurdering eksempler gode beste

Vekstaksjer

Vekstaksjer er aksjer i selskaper hvor det forventes at veksten i salg og inntekter kommer til å vokse mer enn gjennomsnittet for markedet. Målt med relativ verdivurdering vil vekstaksjene se dyre ut, men aksjene kan være lavt priset gitt den høye veksten i salg og inntekter. Nedsiden i vekstaksjer kan være stor dersom selskapet ikke innfrir aksjonærenes forventninger.

Vekstaksjer

Ofte regnes teknologiaksjer som vekstaksjer, men vekstaksjene kan finnes i alle sektorer. Det grunnleggende for disse aksjene er at selskapet har lave inntekter i forhold til prisingen av aksjene, og at det er forventninger om at inntektene kommer til å vokse i fremtiden.

Det kan være flere grunner til at inntektene er lave. Vekstaksjer for selskaper innen teknologi eller farmasi kan være tidlig i utviklingsfasen, og derfor ikke ha noe produkt å selge. En oljeprodusent eller et shippingselskap kan være i oppstartsfasen, noe som kan bety at oljeprodusenten fortsatt leter etter olje eller utvikler et produksjonsfelt, mens shippingselskapet venter på å få skipene levert fra verftet.

Vanligvis er vekstselskapene mindre selskaper målt på market cap. Men, dette trenger ikke å gjelde for alle. For eksempel har Tesla en market cap på $690 mrd, noe som gjør det til et av de største selskapene i verden.

Eksempler på vekstaksjer

Kjøpe Autostore aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser
Kjøpe Udemy aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser
Kjøpe u-blox aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser
Kjøpe Rivian Automotive aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser anbefalinger kursutvikling
Kjøpe Just Eat Takeaway aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser
Kjøpe Polestar aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser anbefalinger kursutvikling
Kjøpe Adyen aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser anbefalinger tips
investere Kjøpe Lithium Americas aksjer uten kurtasje kursmål tekniske analyser anbefalinger kursutvikling
markets.com
 • Anbefalt nettmegler
 • Lav kurtasje og spread
 • Anbefalinger og kursmål

67 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

Verdsettelse av vekstaksjer

Å verdsette vekstaksjer utfra multipler kan være vanskelig. For eksempel vil farmasiselskapet, oljeprodusenten og shippingselskapet vi nevnte ovenfor ikke ha særlig inntekter. Det kan bety føre til at om vi ser på multiplen Price/Earnings kan denne enten være negativ om selskapet ikke har inntekter eller veldig høy dersom selskapet har lave inntekter.

Vekstaksjene er i de fleste tilfeller priset på forventet fremtidige inntekter. Dette gjør at en multippel som Forward Price/Earnings eller Shiller P/E kan brukes. Langt bedre kan det være å bruke en DCF analyse. Dette er en modell som finner dagens verdi av fremtidig free cash flow i selskap. Altså hensynstas overskuddet selskapen kan generere i fremtiden.

Vekstaksjene og risiko

Siden vekstselskapene ofte har lite verdier og inntekter å vise til i dag er dette risikofylte investeringer. Det er mye som kan endres før selskapet får i gang produksjon og salg som er høyt nok for å forsvare dagens prising.

For eksempel er det ingen garanti for at et farmasiselskap skal få godkjent medisinen mot kreft de utvikler. For et oljeselskap er det fare for at oljeprisen faller til et nivå som gjør at feltet de eier ikke er profitabelt. Et teknologiselskap som ikke har noe konkurranse i dag kan få mye konkurranse i fremtiden, noe som gir lavere inntekt på grunn av mindre markedsandel.

Vekstselskapene har ofte lave inntekter. Det kan føre til at selskapene må hente finansiering i markedet. Dette kan føre til utvanning av eksisterende aksjonærer. Vekstaksjer er også sensitive til endringer i rentenivået. Aksjene er som nevnt priset utfra forventet fremtidig inntekt. Dette fører til at dersom den risikofrie renten stiger vil aksjenes verdi i dag bli lavere.

Slik finner du gode vekstaksjer

Ofte kan vekstselskapene være nye selskaper som har lite historikk å vise til. Dette er med å gjøre det vanskelig å finne gode vekstselskaper. Men, det er et par ting som kan hjelpe deg på veien mot å gjøre gode investeringer i vekstaksjer.

Vekstselskapene er avhengige av sterk vekst i produktutvikling og økt salg. Dette gjør at selskapsledelsen er viktig. At selskapet har en dyktig ledelse som tidligere har vist at de har god kostnadskontroll og evner til å sette ideer ut i live er styrker.

Selskapet du vurderer bør operere i en sektor eller et marked hvor det er forventninger om stor vekst, eller stor vekst allerede i dag. Dersom selskapet allerede selger varer eller tjenester bør de også kunne vise til vekst i salget.

Som nevnt kan det være vanskelig å gjøre en god vurdering basert på multipler når det gjelder vekstaksjer. Men, å se på historisk utvikling i multipler som Price/Sales og Price/Earnings kan være til hjelp. En fornuftig Price/Sales mutippel og forventinger om høy vekst i salget kan være et godt tegn for mulig kursoppgang. En Forward P/E som ligger under det historiske gjennomsnittet kan også være et kjøpssignal.

Selskapet bør sikte seg inn mot et stort marked, og jo større markedet er jo bedre er det. Jo større markedet er, og jo flere potensielle kunder selskapet har, jo større er sjansen for at selskapet skal gjøre suksess.

Slik kjøper du vekstaksjer – steg for steg

Det er vanlig at du kan kjøpe amerikanske aksjer gjennom meglere og banker i Norge, men disse tar ofte en høy kurtasje hver gang du kjøper og selger aksjer. Det kan dermed bli dyrt å bruke disse. Dette er en av grunnene til at vi normalt ikke anbefaler disse, selv om de er både trygge og brukervennlige. Vurderer du å kjøpe vekstaksjer kan Markets være et godt alternativ.

Markets tilbyr både aksjehandel med lav kurtasje og trading med CFD uten kurtasje. Velger du å investere i aksjer får du tilgang til 17 børser med en kurtasje på 0,1 %, evt 2 cent pr aksje dersom du handler amerikanske aksjer. Vil du heller trade med CFD uten kurtasje får du tilgang til aksjer notert på 20 børser.

Markets er regulert av CySEC og har alle nødvendige tillatelser fra det norske Finanstilsynet. Alle innskudd og investeringer i aksjer er også forsikret opptil 1 million euro. Dermed er Markets et trygt og seriøst alternativ til norske meglere og banker. Det minste innskuddet er på €100, noe som betyr at de aller fleste kan komme i gang med investeringer. Med gratis realtidskurser og program for teknisk analyse passer Markets også for mer erfarne investorer og tradere.

markets.com
 • Anbefalt nettmegler
 • Lav kurtasje og spread
 • Anbefalinger og kursmål

67 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

Slik kjøper du vekstaksjer – steg for steg

På Markets har du tilgang til aksjehandel med lav kurtasje på 17 børser, og kurtasjefri CFD handel med aksjer notert på 20 børser. Dermed ligger det meste til rette for at du skal kunne bygge opp en godt diversifisert portefølje. Her viser vi deg hvordan du kan kjøpe vekstaksjer. Samme fremgangsmåte kan du også bruke til å investere i andre selskap.

1: Besøk Markets

Før du kan kjøpe vekstaksjer må du registrere deg slik at du får en handelskonto på Markets. Det er gratis å åpne en konto, og du får tilgang til gratis realtidskurser og program for teknisk analyse. For å komme til nettsiden slik at du kan registrere deg kan du trykke på den grønne knappen nedenfor hvor det står Til Markets. Nettsiden har et enkelt design slik at du raskt får full oversikt, og både nettside og kundeservice er tilgjengelig på norsk slik at du får en god brukeropplevelse.

markets.com
 • Anbefalt nettmegler
 • Lav kurtasje og spread
 • Anbefalinger og kursmål

67 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

2: Åpne konto

Når du er på nettsiden til Markets kan du starte på registreringen ved å trykke på knappen Bli med nå slik at du får frem skjemaet hvor du kan velge hvilken innloggingsmetode du vil ha på din konto. Du kan enten lage et brukernavn og passord, og oppgi mailadressen din, eller bruke din Facebook- eller Google-konto for å logge inn. Når du har valgt og aktivert metode er din konto registrert og du er logget inn.

Nå kan du gå videre ved å trykke på Fullfør profil. Dette åpner opp skjemaet hvor du kan skrive inn informasjon som navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer. Deretter må du svare på noen spørsmål slik at din erfaring med aksjer og investeringer blir kartlagt. Det er ingen minstekrav om kunnskap eller erfaring for å kjøpe vekstaksjer. Til slutt bør du sikre din konto ved å laste opp bilder av ID, et dokument som viser adressen din, og betalingsmetodene du vil bruke.

3: Gjør innskudd

Med et minsteinnskudd på €100 eller rundt 1000 kr kan stort sett alle komme i gang med investeringer. Maks innskudd uavhengig av betalingsmetode er €999999. Vil du komme raskest mulig i gang med å kjøpe vekstaksjer kan du bruke VISA, MasterCard, Revolut, Paypal, Neteller eller Skrill som har direkte innskudd. Du kan også gjøre en vanlig bankoverføring. Med denne metoden kan det ta opptil 5 virkedager før du har pengene inne på din Markets-konto.

4: Kjøp vekstaksjer

Aksjehandel på Marketsi må aktiveres. Dersom du ønsker å bruke CFD uten kurtasje til å få eksponering mot vekst trenger du ikke å gjøre dette. Når du er logget inn på din konto trykker du på Invest i menyen på venstre side av skjermen. Scroll deg ned til du ser Open Account under Share Dealing. Trykk på denne knappen for å aktivere aksjehandel slik at du kan kjøpe vekstaksjer med lav kurtasje.

For å lage en kjøpsordre på vekstaksjer eller CFD på Markets må du bruke ordreskjemaet. Dette får du frem ved å bruke søkefeltet øverst på skjermen til å søke etter selskapsnavnet eller tickeren, og så trykke på søkeresultatet. I søkeresultatet kan du også trykke på selskapslogoen dersom du vil lese mer om selskapet, se nøkkeltall, kursutvikling, anbefaling og kursmål eller lage tekniske analyser av vekstaksjen.

I ordreskjemaet kan du skrive inn antallet aksjer du ønsker å kjøpe. Når du har oppgitt antall aksjer du vil ha kan du aktivere ordren ved å trykke på Buy. Din ordre vil bli utført umiddelbart så lenge børsen er åpen. Dine CFD eller vekstaksjer vil automatisk bli lagt til i din portefølje slik at du kan følge med på kursutviklingen og avkastningen fra din investering i vekstaksjer.

markets.com
 • Anbefalt nettmegler
 • Lav kurtasje og spread
 • Anbefalinger og kursmål

67 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

Hvorfor vi anbefaler Markets til å kjøpe vekstaksjer

Markets er både en nettmegler som gir deg tilgang til aksjehandel og en markedsplass for trading med CFD. Ser vi på kurtasje er denne svært konkurransedyktig, og spesielt på utenlandske børser som få norske meglere enten ikke gir deg tilgang til, eller tar en høy kurtasje for handler. Med tilgang til aksjer på 17 børser og aksje CFD på 20 børser er det også lite å utsette på utvalget av investeringsmuligheter.

Å ta gode avgjørelser er viktig når du skal trade eller investere i aksjer. På Markets får du tilgang til dyptgående analyser av utvalgte aksjer fra Thomson Reuters. I tillegg får du også aksjeanbefalinger og kursmål på utvalgte aksjer fra kjente meglerhus som Goldman Sachs, JP Morgan og mange andre. Markets gir deg også en oversikt over insidehandler og hvordan hedgefond forholder seg til forskjellige aksjer.

TradingView er av mange regnet for å være et av de beste verktøyene til teknisk analyse. Det er dette analyseprogrammet Aksjeskolen bruker til sine analyser. På Markets er dette programmet integrert i tradingplattformen, noe som gir deg stor brukervennlighet. Markets tilbyr også Investment Strategy Builder som lar deg bygge dine egne investeringsstrategier når du vil trade eller kjøpe vekstaksjer.

 • Aksjehandel med lav kurtasje på 17 børser
 • Kurtasjefri CFD handel med aksjer på 20 børser
 • Gratis analyser, kursmål og anbefalinger fra kjente meglerhus
 • Teknisk analyse med TradingView integrert i tradingplattform
 • Investment Strategy Builder

Lag tekniske analyser av vekstaksjer

Ny tradingview teknisk analyse program
 • Realtidskurser
 • Norske og utenlandske aksjer
 • Indekser, råvarer, valuta, etc
 • Støtte, motstand, formasjoner, trender
 • Indikatorer
 • Fundamental data
 • Strategy Tester
 • Stock Screener
 • Basic - gratis
 • Pro - $14,95 pr mnd
 • Pro+ - $29,95 pr mnd
 • Premium - $59,95 pr mnd


Du kan prøve TradingView Premium gratis i 30 dager.

Vekstaksje FAQ

Hva er en vekstaksje?

En vekstaksje er en aksje i et selskap hvor det er forventet vekst i salg eller inntekter som overgår gjennomsnittet for markedet. Dette kan være selskaper som driver innenfor teknologi eller farmasi, men også nye selskaper som er i oppstartsfasen.

Hva er eksempler på vekstaksjer?

Selskaper som driver innenfor EV-teknologi er populære eksempler på vekstaksjer. Her finner du selskaper som NIO, Byd Company og Nio. Andre eksempler er Amazon, Google, Apple og Delivery Hero aksjen.

Hvordan verdivurdere en vekstaksje?

Det kan være vanskelig å gjøre en god verdivurdering av en vekstaksje siden vekstselskaper ofte har lite eller ingen inntekt. Ved å gjøre en DCF analyse kan du finne dagens rettferdige verdi basert på pengers tidsverdi og fremtidig inntjening.

Er det risikofylt å investere i vekstaksjer?

Investeringer i vekstaksjer kan gi god avkastning, men det medfører ofte høy risiko. Det er mye som kan skje før selskapene begynner å tjene penger som kan forsvare prisingen av aksjen, og endrede markedsforhold kan gi store utslag i aksjekursen.