
Verdiaksjer
Verdiaksjer fremstår som billige aksjer basert på multipler som Price/Earnings, Price/Book og utbytteyield. Selskapene har verdifulle eiendeler og solide inntekter som skaper overskudd. Ofte har disse aksjene den lave prisingen fordi mange investorer anser aksjen som lite spennende. Verdiinvestorer anser dette for å være en feil i prisingen og kjøper aksjen for å sikre seg utbytte og potensiell oppgang når aksjen blir oppdaget.
- Hva er verdiaksjer – lær om hva som kjennetegner verdiaksjer slik at du kan finne verdiaksjer selv.
- Eksempler på verdiaksjer – se vår liste over de mest populære verdiaksjer som du kan investere i.
- Verdsettelse av verdiaksjer – dette er en type aksjer som verdsettes på sin egen måte.
- Verdiaksjer og risiko – aksjene har sin særegne risiko som kan gi muligheter til investering og avkastning.
- The Dogs of the Dow – amerikanske verdiaksjer som er best på utbytte.
- Kjøpe verdiaksjer på eToro – anerkjent nettmegler som gir deg tilgang til 16 børser og over 2000 aksjer. Anbefalt for nybegynnere.
- Invester i verdiaksjer på Freedom – internasjonal nettmegler med mange investeringsmuligheter. Gir deg tilgang til børsnoteringer.
Anbefalte nettmeglere for å kjøpe verdiaksjer
Anbefalte nettmeglere som er godkjent av Finanstilsynet | ||
![]()
| ![]()
| ![]()
|
Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees | Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. | Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. |
Verdiaksjer
Verdiaksjer kan finnes innenfor alle sektorer, men det er sjeldent du finner teknologi- eller farmasiaksjer som kan regnes for å være verdiaksjer. Det selskapene har til felles er at de er veletablerte, og har stabil etterspørsel etter varene eller tjenestene de selger, noe som som gir de stabile inntekter og overskudd som kan deles ut som utbytte.
En annen viktig egenskap verdiselskapene har til felles er at de er lavt priset. Ofte vil verdiaksjene se lavt priset ut på multipler som Price/Book, Price/Sales og Price/Earnings, i tillegg til å ha en høy utbytteyield i forhold til sammenlignbare tall for resten av markedet.
Som nevnt kan en av grunnene til at verdiaksjer er lavt priset være at de rett og slett er oversett av det store antallet investorer. Aksjer kan også ende opp som verdiaksjer som følge av midlertidige problemer som fører til lavere inntekt for en kortere periode.
Eksempler på populære verdiaksjer
The Dogs of the Dow
Dogs of the Dow er en investeringsstrategi som går ut på å kjøpe de 10 beste utbytteaksjene som er del av Dow Jones Industrial Average. Strategien ble lansert av Michael B. O’Higgins i 1991.
Verdsettelse av verdiaksjer
Det er langt enklere å verdsette verdiaksjer enn vekstaksjer. Mens vekstaksjene ofte kun kan vise til forventede inntekter har verdiaksjene stabile salg og solide inntekter. Dette gjør at man kan bruke multipler som Price/Sales, Price/Book og Price/Earnings for å finne disse aksjene. En annen mye brukt metode er å se på hvor forholdet mellom prisingen av aksjen i forhold til utbyttet som utbetales. Dette kalles også for utbytteyield.
Verdiaksjer og risiko
Aksjene som regnes som verdiaksjer kan få den tilsynelatende rabatten på grunn av det som kan se ut som forbigående problemer. Dersom produksjonsfeil eller sviktende etterspørsel kun er kortsiktig vil inntektene komme tilbake, og da er aksjen priset med en faktisk rabatt. Er derimot produksjonsfeil og sviktende etterspørsel et varig problem kan derimot aksjen være høyt priset basert på fremtidig inntekt. En annen risiko ved å investere i verdiaksjer er om aksjen er oversett i markedet. Det er ikke gitt at selskapet kommer til å bli oppdaget. Da vil du ikke kunne forvente en reprising av aksjen.
Slik finner du gode verdiaksjer
Dersom du ser på utbytteyield for å finne verdiaksjer er det viktig å se på utbyttehistorikken til selskapet. Mange investorer ser 5 eller 10 år tilbake. Det er også vanlig å ha et krav om økning i utbytteutbetalingene for å anse aksjen som interessant.
Å se på multipler er en annen god metode for å finne verdiaksjer. Her er det to ting som bør studeres videre. Først og fremst bør du se på den historiske utviklingen i multiplen du bruker. Da kan du få et inntrykk om aksjen alltid har blitt priset med rabatt, eller om dette er et nytt fenomen.
Du bør også undersøke selskapshistorikken for å finne grunnen til den lave multippelen. Her er det viktig å se om selskapet har hatt samme problem tidligere. Det kan i så fall være et signal om at problemet ikke er forbigående.
Anbefalte nettmeglere som er godkjent av Finanstilsynet | ||
![]()
| ![]()
| ![]()
|
Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees | Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. | Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. |
Slik velger du nettmegler for å investere i verdiaksje
Det finnes et stort antall nettmeglere og aksjemeglere du kan velge mellom når du vil kjøpe verdiaksje. Enkelte er seriøse og andre er mindre seriøse. Derfor er det viktig at du bruker litt tid på å vurdere flere alternativer.
Sjekkliste for valg av megler
- Lisens og regulering – du bør unngå nettmeglere og handelsplattformer uten lisens. Grunnen til det er at det er høy sjanse for at du kan bli svindlet på en uregulert markedsplass. Du ønsker selvsagt å unngå å tape pengene dine. Derfor bør du velge en nettmegler som har lisens. Nettmegleren din bør ha tillatelse fra Finanstilsynet og være regulert av CySEC eller annen kontrollinstans.
- Markedsposisjon – sjekk om nettmegleren har fornøyde brukere. Det er et solid kvalitetsstempel. Jo flere brukere nettmegleren har, jo bedre pleier ofte løsningen å være.
- Investeringsalternativer – når du begynner med investering bør du unngå å gå all in i en enkelt aksje. Du bør spre risiko ved å investere i flere forskjellige selskap innenfor ulike sektorer og geografiske områder. Det kan gi deg en god portefølje som kan gi god avkastning.
- Kostnader og gebyrer – du bør ha fokus på å holde kostnadene nede. Kostnader kan nemlig spise opp mye av porteføljen din dersom du er en aktiv trader eller investerer mindre beløp. Jo lavere kostnader du har, jo mer kan du investere. Det kan igjen gi deg bedre avkastning.
- Realtidskurser og analyse – når du investerer bør du følge med på markedet. Det kan gi deg gode kjøpsmuligheter når kursene er lave. Du bør også lage dine egne analyser og vurderinger før du investerer. I dag er det vanlig at nettmeglere gir deg både realtidskurser og program for teknisk analyse.
Kjøpe verdiaksjer uten kurtasje på eToro
eToro var en markedsplass for trading med CFD, men tilbyr nå også kurtasjefri aksjehandel. Med en lav spread kommer eToro bra ut i tester av billigste aksjehandel. En annen viktig fordel med eToro er at du får tilgang til mange børser som norske meglere og banker ikke gir deg tilgang til. På eToro har du tilgang til handel med mer enn 2000 aksjer notert på 16 børser.

Når du registrerer deg som bruker får du tilgang til et eget aksjeforum hvor du kan diskutere med andre investorer og tradere. eToro gir deg også tilgang til analyser på utvalgte selskap, noe som kan være til hjelp når du skal gjøre investeringsbeslutninger.
- 2000 aksjer på 16 børser
- Aksjeforum
- Program for teknisk analyse
- Analyser på utvalgte aksjer
eToro er regulert av CySEC og har alle nødvendige tillatelser fra det norske Finanstilsynet. Alle innskudd og investeringer i aksjer er også forsikret opptil 1 million euro. Dermed er eToro et trygt og seriøst alternativ til norske meglere og banker. Det minste innskuddet er på $200, noe som betyr at de aller fleste kan komme i gang med investeringer. Med gratis realtidskurser og program for teknisk analyse passer eToro også for mer erfarne investorer og tradere.
Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser. | |||
![]() |
|
| |
Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees |
Se hvordan du kan kjøpe verdiaksjer uten kurtasje – steg for steg
1: Åpne konto på eToro
Før du kan kjøpe verdiaksjer uten kurtasje må du registrere deg slik at du får en handelskonto på eToro. Det er gratis å åpne en konto, og du får tilgang til gratis realtidskurser og program for teknisk analyse. For å komme til nettsiden slik at du kan registrere deg kan du trykke på den grønne knappen ovenfor hvor det står Til eToro. Nettsiden har et enkelt design slik at du raskt får full oversikt, og både nettside og kundeservice er tilgjengelig på norsk slik at du får en god brukeropplevelse.
Når du er på nettsiden til eToro kan du starte på registreringen ved å trykke på knappen Bli med nå slik at du får frem skjemaet hvor du kan velge hvilken innloggingsmetode du vil ha på din konto. Du kan enten lage et brukernavn og passord, og oppgi mailadressen din, eller bruke din Facebook- eller Google-konto for å logge inn. Når du har valgt og aktivert metode er din konto registrert og du er logget inn.
Nå kan du gå videre ved å trykke på Fullfør profil. Dette åpner opp skjemaet hvor du kan skrive inn informasjon som navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer. Deretter må du svare på noen spørsmål slik at din erfaring med aksjer og investeringer blir kartlagt. Det er ingen minstekrav for å kjøpe verdiaksjer uten kurtasje. Til slutt bør du sikre din konto ved å laste opp bilder av ID, et dokument som viser adressen din, og betalingsmetodene du vil bruke.
2: Gjør innskudd
Med et minsteinnskudd på $200 eller i underkant av 2000 kr kan stort sett alle komme i gang med investeringer. På eToro er det også mulig å kjøpe fractional shares, noe som åpner opp for at flere kan investere i aksjer med høy kurs som for eksempel Google. Maks innskudd avhenger av betalingsmetode og går fra $5500 og oppover.
Vil du komme raskest mulig i gang med å kjøpe verdiaksjer kan du bruke VISA, MasterCard, Revolut, Paypal, Neteller, Skrill, Rapid Transfer eller Trustly som har direkte innskudd. Du kan også gjøre en vanlig bankoverføring. Med denne metoden kan det ta opptil 5 virkedager før du har pengene inne på din eToro-konto.
3: Kjøpe verdiaksjer uten kurtasje på eToro
For å kjøpe verdiaksjer uten kurtasje på eToro må du bruke ordreskjemaet. Dette får du frem ved å bruke søkefeltet øverst på skjermen til å søke etter selskapsnavnet eller tickeren, og så trykke på knappen Handle i søkeresultatet. I søkeresultatet kan du også trykke på selskapslogoen dersom du vil lese mer om selskapet, se nøkkeltall og kursutvikling, eller lage tekniske analyser av aksjen.
I ordreskjemaet kan du skrive inn summen du vil investere i fractional shares eller deler av en aksje, eller antallet hele aksjer du ønsker å kjøpe. Når du har oppgitt sum eller antall aksjer du vil ha kan du aktivere ordren ved å trykke på Åpne handel. Din ordre vil bli utført umiddelbart så lenge børsen er åpen. Dine verdiaksjer vil automatisk bli lagt til i din portefølje slik at du kan følge med på kursutviklingen og avkastningen fra din investering i aksjen.
Dersom du vil by en bestemt kurs kan du velge Ordre øverst i ordreskjemaet. Du kan nå oppgi summen du er villig til å by. Når du har oppgitt NAVN aksjekurs du er villig til å by skriver du inn enten antallet aksjer du vil ha, eller summen du vil investere. Trykk på Angi rekkefølge for å aktivere din ordre. Dersom noen er villige til å selge til aksjekurs du byr vil din ordre bli gjennomført. Dine verdiaksjer legges automatisk til i din portefølje.
4: Shorte verdiaksjer på eToro
Ønsker du derimot å shorte verdiaksjer kan du gjøre dette med CFD på eToro. CFD eller Contract For Difference er et instrument som er konstruert slik at det følger kursutviklingen til det underliggende instrumentet. Instrumentet kan også konstrueres slik at det har motsatt kursutvikling til det underliggende instrumentet, og det er dette som brukes til shorting. En fordel er at du ikke trenger å låne aksjer for å shorte om du bruker CFD.
For å shorte verdiaksjer bruker du samme fremgangsmåte som for å kjøpe aksjene, men i ordreskjemaet trykker du på SELG. Deretter oppgir du summen eller antall verdiaksjer du ønsker å shorte. Når du har oppgitt antall eller sum trykker du på Åpne handel for å aktivere din ordre. Dine short CFD på aksjen legges så til i din portefølje hvor du kan følge med på kursutviklingen.
5: Stop loss, trailing stop loss og take profit
I ordreskjemaet, både for long og short posisjoner kan du velge om du vil ha stop loss, trailing stop loss eller take profit.
For å aktivere stop loss på din posisjon i aksjen trykker du på Stop Loss. Her kan du skrive inn hvor mye av det investerte beløpet du er villig til å risikere før du eventuelt selger posisjonen automatisk. Ønsker du å ha en trailing stop loss huker du av for dette.
Ønsker du å ha en automatisk ordre som selger ut posisjonen din når den når en bestemt verdi trykker du på Ta Profitt. Her kan du legge inn verdien posisjonen din må nå før den selges.
6: Gearing
Gearing eller belåning er en kontokreditt megleren yter deg, og som kan brukes til å kjøpe aksjer. Dette gir deg mulighet til å øke eksponeringen mot aksjen, noe som kan gi bedre avkastning på grunn av multiplikatoreffekten. Samtidig øker det også risikoen, og gearing på verdiaksjer passer derfor best til mer erfarne tradere og investorer. På eToro har du mulighet til å bruke 2x eller 5x gearing på verdiaksjer.
Når du har fått frem ordreskjemaet vil 1x gearing være valgt. Dette betyr at posisjonen ikke har gearing. Trykker du på feltet hvor det står X1 Lånegrad vil du få muligheten til å velge X2 eller X5. Velger du X2 vil du kunne bruke en gearing som gir deg dobbelt så mye å investere, mens X5 gir deg femganger så mye. Her er det viktig å huske på at det ikke bare er den potensielle oppsiden som blir multiplisert. Det samme vil også skje med den potensielle nedsiden dersom aksjekursen faller.
7: Kostnader og gebyrer
Aksjehandel på eToro er uten kurtasje. Når du handler aksjer er det kun spread som er eneste kostnad.
Bruker du derimot CFD og gearing vil det påløpe kostnader. Gebyrene som kommer da vil du få opplyst om i ordreskjemaet når du legger inn din ordre. Med shorting vil du bruke CFD, og det vil da også komme et gebyr.
Med handel i andre instrumenter som børsnoterte fond vil fondsforvalteren som regel ta et gebyr. Størrelsen på gebyret avhenger av hvilke ETF du trader eller investerer i.
eToro tar ingen innskuddsbegyrer, men det er et vekslingsgebyr. Dette varierer mellom 0 til 150 pips avhengig av valuta og kundeprogram du er del av. Ved uttak kommer det et gebyr på €5.
eToro har også et inaktivtitetsgebyr på €10 pr mnd. Dette aktiveres dersom du ikke logger inn på din konto i løpet av 12 mnder. Gebyret faller bort igjen når du logger inn på din konto.
Besøk eToro for mer informasjon.
Kjøp verdiaksjer på Freedom
Freedom24 er en nettmegler som er lite kjent i Norge, men vi tror at dette er noe som kommer til å bli endret. Nettmegleren har en nettside som er enkel å bruke, og i tillegg får du tilgang til et stort antall instrumenter notert på børser i Europa, USA og Asia. Dette gjør at Freedom24 passer greit til nybegynnere som skal kjøpe sine første aksjer med litt større summer og erfarne tradere som hedger porteføljen med opsjoner.

- 1000000 instrumenter
- Aksjer, ETF, opsjoner, obligasjoner
- Lav kurtasje
- Børsnoteringer
Freedom24 er en nettmegler som er eid av selskapet Freedom Holdings Corp som er børsnotert på Nasdaq med tickeren FRHC. Nettmegleren har lisens fra Cyprus Securities and Exchange Commission, og i tillegg alle nødvendige tillatelser fra det norske Finanstilsynet. Med en investeringskonto på Freedom24 har du tilgang til børser i Europa, USA og Asia med mer enn 1000000 instrumenter åpne for investering.
![]() |
| Din egenkapital er utsatt for risiko. |
Se hvordan du kan kjøpe verdiaksjer – steg for steg
1: Åpne konto på Freedom24
Før du kan kjøpe verdiaksjer må du åpne en konto på Freedom24. Du kommer til nettsiden ved å trykke på den grønne knappen ovenfor hvor det står Til Freedom24. Nettsiden er tilgjengelig på norsk slik at du har en brukervennlig løsning. Du kan handle aksjer på flere børser i Europa, USA og Asia. Freedom24 gir også tilgang til børsnoteringer på børser i USA og Europa.
Når du er kommet til nettsiden kan du starte registreringen ved å trykke på knappen Sign up. Du får nå frem to felt hvor du kan fylle inn din mailadresse og et passord du ønsker å bruke til innloggingen.
På neste steg kan du velge landet du er skattepliktig til og skattenummeret ditt. Dette tilsvarer ditt personnummer. I tillegg må du krysse av for om du skatter til USA, og om du er i familie med en eksponert person som er rapporteringspliktig.
Neste steg går ut på å akseptere regler og vilkår for å bruke tjenesten til Freedom24. Her fyller du også inn ditt telefonnummer slik at du kan få tilsendt link for kontoverifisering.
2: Verifiser kontoen din
Når du trykker på linken i SMSen du har fått tilsendt kan du ta et bilde av pass eller førerkort for å identifisere deg selv. Deretter må du laste opp et bilde av et adressebevis. Her kan du enten ta et bilde av en faktura som viser adressen din eller laste opp en kontoutskrift.
3: Gjør innskudd
Vil du bruke Freedom24 som en vanlig nettmegler for aksjehandel kan du gjøre et mindre innskudd fra €10 og oppover. Det er et krav om at du har minst $2000 tilgjengelig som sikkerhet for å kunne delta i børsnoteringer, så dersom du først og fremst ønsker dette må du altså sette inn denne summen. Du vil motta 3 % rente PA for penger som står på din konto (D Account).
Du kan velge å gjøre innskudd med bankkort dersom du vil ha penger på konto med en gang. Det vil komme et gebyr på 2,5 % ved bruk av bankkort. Alternativt kan du bruke bankoverføring, men da kan det ta mellom 1 til 3 virkedager før du har penger på konto. Detaljer for overføringen finner du på din konto når du er logget inn. Minste innskudd er $10 med begge metodene.
4: Kjøpe verdiaksjer på Freedom24
Når du har fått penger på din konto kan du kjøpe verdiaksjer. Gå til Web-terminal og velg området du vil investere i og børsen du er interessert i. Du kan nå lage en liste med de mest omsatte aksjene eller aksjer som har trendet mest den siste tiden. Scroll deg så ned til du har funnet aksjen. Du kan også finne aksjen ved å søke etter selskapsnavnet eller tickeren.
Når du har funnet aksjen du ønsker å kjøpe må du starte en Secure Session. Dette gjør du ved å oppgi en kode som sendes til deg på SMS. Oppgi antallet verdiaksjer du vil kjøpe og prisen du er villig til å gi. Trykk på Order Settings for å oppgi om du ønsker å bruke gearing, hvor lenge ordren skal vare og for å aktivere handler med et trykk. Dine aksjer legges automatisk til i din portefølje slik at du kan følge med på kursutviklingen.
5: Kostnader og gebyrer
Freedom24 tilbyr fire ulike kundeprogram og disse påvirker kostnadene ved å gjennomføre handler.
Ved investering og trading med ETF kan fondsforvalter trekke forvaltningsgebyrer. Disse varierer fra ETF til ETF.
Besøk Freedom24 for mer informasjon.
verdi FAQ
En verdiaksje er en aksje som er priset med en rabatt i forhold til markedet. Det er vanlig å se på utbytteyield, Price/Book eller Price/Earnings og sammenligne selskapets multippel med samme multippel for markedet der aksjen omsettes.
Verdiaksjer kan du finne på alle børser, derfor er det en fordel å velge en megler som gir deg tilgang til flere børser. På vår side viser vi deg gode nettmeglere som gir deg tilgang til aksjehandel på mange børser med lave kostnader.
Dersom du vil shorte utenlandske verdiaksjer kan det være vanskelig. Derfor er det mange som velger CFD til dette. Her viser vi deg steg for steg hvordan du kan shorte verdiaksjer med CFD.
Aksjene som er del av Dogs of the Dow regnes for å være verdiaksjer. Dette omfatter aksjer som Coca Cola, Chevron og IBM. Dogs of the Dow er listen over de 10 aksjene på S&P500 indeksen som har høyest utbytteyield.
Det er vanlig å bruke multiper som Price/Earnings og Price/Book for å finne de undervurderte verdiaksjene. En annen metode som kan brukes er å se på utbytteyield eller hvor stort utbytte aksjen gir i forhold til kurs.
Som med andre investeringer er det risiko ved å investere i en verdiaksje. Dersom selskapet er lavt priset fordi det er oversett kan du ende opp med å vente på at aksjen skal bli oppdaget, noe som ikke nødvendigvis må skje. En annen grunn til at aksjer prises med rabatt kan være kortsiktige problemer.
Aksjene som regnes for å være en del av disse er de 10 aksjene med høyest utbytteyield på Dow Jones Industrial Average. Strategien går ut på å investere i disse aksjene, og reinvestere utbyttet man mottar. Ofte gir aksjene opptil 5 % utbytte hvert år.