hva er Verdiaksjer investering utbytte langsiktig

Verdiaksjer

Verdiaksjer fremstår som billige aksjer basert på multipler som Price/Earnings, Price/Book og utbytteyield. Selskapene har verdifulle eiendeler og solide inntekter som skaper overskudd. Ofte har disse aksjene den lave prisingen fordi mange investorer anser aksjen som lite spennende. Verdiinvestorer anser dette for å være en feil i prisingen og kjøper aksjen for å sikre seg utbytte og potensiell oppgang når aksjen blir oppdaget.

Verdiaksjer

Verdiaksjer kan finnes innenfor alle sektorer, men det er sjeldent du finner teknologi- eller farmasiaksjer som kan regnes for å være verdiaksjer. Det selskapene har til felles er at de er veletablerte, og har stabil etterspørsel etter varene eller tjenestene de selger, noe som som gir de stabile inntekter og overskudd som kan deles ut som utbytte.

En annen viktig egenskap verdiselskapene har til felles er at de er lavt priset. Ofte vil verdiaksjene se lavt priset ut på multipler som Price/Book, Price/Sales og Price/Earnings, i tillegg til å ha en høy utbytteyield i forhold til sammenlignbare tall for resten av markedet.

Som nevnt kan en av grunnene til at verdiaksjer er lavt priset være at de rett og slett er oversett av det store antallet investorer. Aksjer kan også ende opp som verdiaksjer som følge av midlertidige problemer som fører til lavere inntekt for en kortere periode.

Eksempler på verdiaksjer

Kjøpe British American Tobacco aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser anbefalinger
Kjøpe Gazprom aksjer uten kurtasje investere kursmål tekniske analyser
Kjøpe BNP Paribas aksjer uten kurtasje tekniske analyser kursmål anbefalinger kursutvikling
Kjøpe Castellum aksjer uten kurtasje kursmål kursutvikling analyser anbefalinger tips
Kjøpe Orkla aksjer uten kurtasje kursutvikling tekniske analyser kursmål anbefalinger tips
Kjøpe Chevron aksjer uten kurtasje teknisk analyse anbefaling kursmål kursutvikling
Kjøpe Coca Cola aksjer uten kurtasje teknisk analyse kursmål anbefalinger
Kjøpe Berkshire Hathaway aksjer uten kurtasje kursutvikling warren buffett
markets.com
 • Anbefalt nettmegler
 • Lav kurtasje og spread
 • Anbefalinger og kursmål

67 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

Verdsettelse av verdiaksjer

Det er langt enklere å verdsette verdiaksjer enn vekstaksjer. Mens vekstaksjene ofte kun kan vise til forventede inntekter har verdiaksjene stabile salg og solide inntekter. Dette gjør at man kan bruke multipler som Price/Sales, Price/Book og Price/Earnings for å finne disse aksjene. En annen mye brukt metode er å se på hvor forholdet mellom prisingen av aksjen i forhold til utbyttet som utbetales. Dette kalles også for utbytteyield.

Verdiaksjene og risiko

Aksjene som regnes som verdiaksjer kan få den tilsynelatende rabatten på grunn av det som kan se ut som forbigående problemer. Dersom produksjonsfeil eller sviktende etterspørsel kun er kortsiktig vil inntektene komme tilbake, og da er aksjen priset med en faktisk rabatt. Er derimot produksjonsfeil og sviktende etterspørsel et varig problem kan derimot aksjen være høyt priset basert på fremtidig inntekt. En annen risiko ved å investere i verdiaksjer er om aksjen er oversett i markedet. Det er ikke gitt at selskapet kommer til å bli oppdaget. Da vil du ikke kunne forvente en reprising av aksjen.

Slik finner du gode verdiaksjer

Dersom du ser på utbytteyield for å finne verdiaksjer er det viktig å se på utbyttehistorikken til selskapet. Mange investorer ser 5 eller 10 år tilbake. Det er også vanlig å ha et krav om økning i utbytteutbetalingene for å anse aksjen som interessant.

Å se på multipler er en annen god metode for å finne verdiaksjer. Her er det to ting som bør studeres videre. Først og fremst bør du se på den historiske utviklingen i multiplen du bruker. Da kan du få et inntrykk om aksjen alltid har blitt priset med rabatt, eller om dette er et nytt fenomen.

Du bør også undersøke selskapshistorikken for å finne grunnen til den lave multippelen. Her er det viktig å se om selskapet har hatt samme problem tidligere. Det kan i så fall være et signal om at problemet ikke er forbigående.

Slik kjøper du verdiaksjer – steg for steg

Det er vanlig at du kan kjøpe verdiaksjer gjennom meglere og banker i Norge, men disse tar ofte en høy kurtasje hver gang du kjøper og selger aksjer. Det kan dermed bli dyrt å bruke disse. Dette er en av grunnene til at vi normalt ikke anbefaler disse, selv om de er både trygge og brukervennlige. Vurderer du å kjøpe verdiaksjer kan Markets være et godt alternativ.

Markets tilbyr både aksjehandel med lav kurtasje og trading med CFD uten kurtasje. Velger du å investere i aksjer får du tilgang til 17 børser med en kurtasje på 0,1 %, evt 2 cent pr aksje dersom du handler amerikanske aksjer. Vil du heller trade med CFD uten kurtasje får du tilgang til aksjer notert på 20 børser.

Markets er regulert av CySEC og har alle nødvendige tillatelser fra det norske Finanstilsynet. Alle innskudd og investeringer i aksjer er også forsikret opptil 1 million euro. Dermed er Markets et trygt og seriøst alternativ til norske meglere og banker. Det minste innskuddet er på €100, noe som betyr at de aller fleste kan komme i gang med investeringer. Med gratis realtidskurser og program for teknisk analyse passer Markets også for mer erfarne investorer og tradere.

markets.com
 • Anbefalt nettmegler
 • Lav kurtasje og spread
 • Anbefalinger og kursmål

67 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

Slik kjøper du verdiaksjer – steg for steg

På Markets har du tilgang til aksjehandel med lav kurtasje på 17 børser, og kurtasjefri CFD handel med aksjer notert på 20 børser. Dermed ligger det meste til rette for at du skal kunne bygge opp en godt diversifisert portefølje. Her viser vi deg hvordan du kan kjøpe verdiaksjer. Samme fremgangsmåte kan du også bruke til å investere i andre selskap.

1: Besøk Markets

Før du kan kjøpe verdiaksjer må du registrere deg slik at du får en handelskonto på Markets. Det er gratis å åpne en konto, og du får tilgang til gratis realtidskurser og program for teknisk analyse. For å komme til nettsiden slik at du kan registrere deg kan du trykke på den grønne knappen nedenfor hvor det står Til Markets. Nettsiden har et enkelt design slik at du raskt får full oversikt, og både nettside og kundeservice er tilgjengelig på norsk slik at du får en god brukeropplevelse.

markets.com
 • Anbefalt nettmegler
 • Lav kurtasje og spread
 • Anbefalinger og kursmål

67 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

2: Åpne konto

Når du er på nettsiden til Markets kan du starte på registreringen ved å trykke på knappen Bli med nå slik at du får frem skjemaet hvor du kan velge hvilken innloggingsmetode du vil ha på din konto. Du kan enten lage et brukernavn og passord, og oppgi mailadressen din, eller bruke din Facebook- eller Google-konto for å logge inn. Når du har valgt og aktivert metode er din konto registrert og du er logget inn.

Nå kan du gå videre ved å trykke på Fullfør profil. Dette åpner opp skjemaet hvor du kan skrive inn informasjon som navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer. Deretter må du svare på noen spørsmål slik at din erfaring med aksjer og investeringer blir kartlagt. Det er ingen minstekrav om kunnskap eller erfaring for å kjøpe verdiaksjer. Til slutt bør du sikre din konto ved å laste opp bilder av ID, et dokument som viser adressen din, og betalingsmetodene du vil bruke.

3: Gjør innskudd

Med et minsteinnskudd på €100 eller rundt 1000 kr kan stort sett alle komme i gang med investeringer. Maks innskudd uavhengig av betalingsmetode er €999999. Vil du komme raskest mulig i gang med å kjøpe verdiaksjer kan du bruke VISA, MasterCard, Revolut, Paypal, Neteller eller Skrill som har direkte innskudd. Du kan også gjøre en vanlig bankoverføring. Med denne metoden kan det ta opptil 5 virkedager før du har pengene inne på din Markets-konto.

4: Kjøp verdiaksjer

Aksjehandel på Marketsi må aktiveres. Dersom du ønsker å bruke CFD uten kurtasje til å få eksponering mot verdiaksjer trenger du ikke å gjøre dette. Når du er logget inn på din konto trykker du på Invest i menyen på venstre side av skjermen. Scroll deg ned til du ser Open Account under Share Dealing. Trykk på denne knappen for å aktivere aksjehandel slik at du kan kjøpe verdiaksjer med lav kurtasje.

For å lage en kjøpsordre på verdiaksjer eller CFD på Markets må du bruke ordreskjemaet. Dette får du frem ved å bruke søkefeltet øverst på skjermen til å søke etter selskapsnavnet eller tickeren, og så trykke på søkeresultatet. I søkeresultatet kan du også trykke på selskapslogoen dersom du vil lese mer om selskapet, se nøkkeltall, kursutvikling, aksjeanbefalinger og kursmål eller lage tekniske analyser av verdiaksjen.

I ordreskjemaet kan du skrive inn antallet aksjer du ønsker å kjøpe. Når du har oppgitt antall aksjer du vil ha kan du aktivere ordren ved å trykke på Buy. Din ordre vil bli utført umiddelbart så lenge børsen er åpen. Dine CFD eller verdiaksjer vil automatisk bli lagt til i din portefølje slik at du kan følge med på kursutviklingen og avkastningen fra din investering i verdiaksjer.

markets.com
 • Anbefalt nettmegler
 • Lav kurtasje og spread
 • Anbefalinger og kursmål

67 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

Hvorfor vi anbefaler Markets til å kjøpe verdiaksjer

Markets er både en nettmegler som gir deg tilgang til aksjehandel og en markedsplass for trading med CFD. Ser vi på kurtasje er denne svært konkurransedyktig, og spesielt på utenlandske børser som få norske meglere enten ikke gir deg tilgang til, eller tar en høy kurtasje for handler. Med tilgang til aksjer på 17 børser og aksje CFD på 20 børser er det også lite å utsette på utvalget av investeringsmuligheter.

Å ta gode avgjørelser er viktig når du skal trade eller investere i aksjer. På Markets får du tilgang til dyptgående analyser av utvalgte aksjer fra Thomson Reuters. I tillegg får du også aksjeanbefalinger og kursmål på utvalgte aksjer fra kjente meglerhus som Goldman Sachs, JP Morgan og mange andre. Markets gir deg også en oversikt over insidehandler og hvordan hedgefond forholder seg til forskjellige aksjer.

TradingView er av mange regnet for å være et av de beste verktøyene til teknisk analyse. Det er TradingView Aksjeskolen bruker til sine tekniske analyser. På Markets er dette programmet integrert i tradingplattformen, noe som gir deg stor brukervennlighet. Markets tilbyr også Investment Strategy Builder som lar deg bygge dine egne investeringsstrategier når du vil trade eller kjøpe verdiaksjer.

 • Aksjehandel med lav kurtasje på 17 børser
 • Kurtasjefri CFD handel med aksjer på 20 børser
 • Gratis analyser, kursmål og anbefalinger fra kjente meglerhus
 • Teknisk analyse med TradingView integrert i tradingplattform
 • Investment Strategy Builder

Lag tekniske analyser av verdiaksjer og se historiske multipler

Ny tradingview teknisk analyse program
 • Realtidskurser
 • Norske og utenlandske aksjer
 • Indekser, råvarer, valuta, etc
 • Støtte, motstand, formasjoner, trender
 • Indikatorer
 • Fundamental data
 • Strategy Tester
 • Stock Screener
 • Basic - gratis
 • Pro - $14,95 pr mnd
 • Pro+ - $29,95 pr mnd
 • Premium - $59,95 pr mnd


Du kan prøve TradingView Premium gratis i 30 dager.

Verdiaksje FAQ

Hva er en verdiaksje?

En verdiaksje er en aksje som er priset med en rabatt i forhold til markedet. Det er vanlig å se på utbytteyield, Price/Book eller Price/Earnings og sammenligne selskapets multippel med samme multippel for markedet der aksjen omsettes.

Hva er eksempler på verdiaksjer?

Aksjene som er del av Dogs of the Dow regnes for å være verdiaksjer. Dette omfatter aksjer som Coca Cola, Chevron og IBM. Dogs of the Dow er listen over de 10 aksjene på S&P500 indeksen som har høyest utbytteyield.

Hvordan verdivurdere en verdiaksje?

Det er vanlig å bruke multiper som Price/Earnings og Price/Book for å finne de undervurderte verdiaksjene. En annen metode som kan brukes er å se på utbytteyield eller hvor stort utbytte aksjen gir i forhold til kurs.

Er det risikofylt å investere i verdiaksjer?

Som med andre investeringer er det risiko ved å investere i en verdiaksje. Dersom selskapet er lavt priset fordi det er oversett kan du ende opp med å vente på at aksjen skal bli oppdaget, noe som ikke nødvendigvis må skje. En annen grunn til at aksjer prises med rabatt kan være kortsiktige problemer.